Twente

Zoethoudertje van Defensie: Twentse zorg krijgt tien militairen

Geen duizend, geen honderd, maar slechts tien militairen komen naar de Twentse zorgcentra om hulp te bieden. En van die tien zijn er maar vier medisch geschoold. Dat is het nettoresultaat van de brandbrief die de Veiligheidsregio Twente schreef over de nijpende situatie in de Twentse zorgcentra.

966119
© Emiel Muijderman

Te weinig

Een doekje voor het bloeden is wel dat die tien militairen snel komen. Maar of zij het verschil kunnen maken, is de vraag. De zorginstellingen hadden namelijk op veel meer gehoopt, omdat de besmettingen toenemen, de zorginstellingen te maken hebben met een hoog ziekteverzuim door coronabesmettingen onder het personeel. Of medewerkers die in quarantaine zitten vanwege vermoedens van een besmetting.

Gezamenlijk overleg

De verwachting van de Twentse zorginstellingen dat er voldoende hulp zou komen werd ingegeven door minister Ferd Grapperhaus die begin deze week meldde dat meer dan duizend personen vanuit defensie de zorg zouden ontlasten.

De krijgsmacht stelde die cijfers op haar beurt vlot bij met de opmerking dat in totaal honderd medisch geschoolde militairen ingezet konden worden. Uiteindelijk blijven er dus voor Twente vier over.

Noodklok

Behalve in Twente werd ook in Groningen en Noord- en Oost Gelderland de noodklok geluid. In Groningen worden zeventien man van Defensie gestationeerd.

De militairen zouden woensdag al beschikbaar zijn om de nood in verzorgings- en verpleeghuizen te lenigen. Dat lukte niet lukken, omdat de situatie eerst in kaart moest worden gebracht. Toen werd al duidelijk dat Defensie voor de meest geplaagde regio's hooguit honderd militairen beschikbaar had.

Bij de eerste golf besmettingen eerder dit jaar werd ook militaire bijstand gevraagd. In een brandbrief die de Veiligheidsregio afgelopen weekeinde naar de minister stuurde, maakte Twente duidelijk dat de minimale zorg zonder extra handen aan het bed niet meer geleverd kon worden.

Maandag werd in een gezamenlijk overleg van de Veiligheidsregio's besloten om het personeel van defensie beschikbaar te stellen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.