Hengelo
Politiek

College: 'Raad, stel stemming cultuurnota asjeblieft uit'

Het college van B en W heeft de gemeenteraad gevraagd de Kunst- en cultuurnota 2021-2024 niet in stemming te brengen komende woensdag. Cultuurwethouder Bas van Wakeren kiest hiermee eieren voor zijn geld, nadat hij tijdens de Politieke Markt van 24 november volop kritiek kreeg op zijn plannen. Toen liet hij nog weten dat 'de nota staat als een huis'.

Agnes booijink
Agnes Booijink: 'Die 110.000 euro voor beeldende kunst lijkt heel wat, maar daaraan zijn zoveel beperkingen verbonden, dat er straks niks overblijft voor de kunst zelf. Dan kun je er nog beter een extra beer bij kopen voor op het marktplein' © GroenLinks Hengelo

'Onvoldoende draagvlak'

Van Wakeren is terecht bang dat de nota door de raad wordt afgeschoten en dat hij terug mag naar de tekentafel. Drie weken na de Politieke Markt van 24 november komt het college nu in een brief aan de raad met de constatering 'dat er onvoldoende draagvlak is voor de nieuwe kunst- en cultuurnota'.

'Er is meer tijd nodig'

Verder staat in de brief dat 'in de korte tussenliggende periode is getracht om aanknopingspunten te vinden om de kunst- en cultuurnota op basis van de inbreng van de raad bij te stellen en met breed draagvlak verder te brengen.' En: 'Wij constateren echter dat meer tijd nodig is om in beeld te brengen op welke wijze tegemoet gekomen kan worden aan de input uit uw raad en op welke onderdelen bijstelling van de nota noodzakelijk is'.

'Nota is niet te verdedigen'

Volgens Agnes Booijink, fractievertegenwoordiger van GroenLinks, is er zoveel mis met de nota 'dat ie niet te verdedigen is'. "Het is heel verstandig dat het college nu vraagt om de stemming van de agenda te halen. Uit de plannen met betrekking tot de vier kernvoorzieningen Oyfo, bieb, Metropool en Schouwburg spreekt nul komma nul ambitie en die 110.000 euro voor beeldende kunst lijkt heel wat, maar daaraan zijn zoveel beperkingen verbonden, dat er niks overblijft. Dan kun je er nog beter een extra beer bij kopen voor op het marktplein", schampert Booijink.

icon_main_quote_red_glyph

"Wij constateren dat meer tijd nodig is om in beeld te brengen op welke wijze tegemoet gekomen kan worden aan de input uit de raad."

College van B en W

'Momentum mag niet verloren gaan'

In de brief aan de raad laat het college weten de druk er wél op te willen houden: "Voor de kunst- en cultuursector is het wat ons betreft wel van belang om niet te lang te wachten met het vaststellen van de kaders van het gemeentelijk kunst- en cultuurbeleid, want de beleidsperiode van de huidige nota loopt in 2020 af. In de voorgestelde nota zijn ideeën van partners in het culturele veld verwerkt. Het zou naar ons oordeel een gemis zijn als het momentum om deze ideeën op te pakken verloren gaat."

'Benen op tafel'

Het is voor Nederlandse begrippen vrij ongebruikelijk om besluitvorming op deze manier uit te stellen. Onder de noemer van een 'benen op tafel gesprek' willen Van Wakeren en co begin volgend jaar met de raad in discussie om zo te komen tot een nota die wél kan rekenen op instemming van de meerderheid binnen de raad.

Hard hoofd

Agnes Booijink heeft er een hard hoofd in. Ze zou in elk geval veel meer waardering willen voor de beeldende kunst: "Ze zien in Hengelo het belang van kunst en cultuur niet in. Zolang dat niet verandert, heb ik weinig vertrouwen in een mooie toekomst voor kunst en cultuur in Hengelo."

463448 Van wakeren FB00 01 27 13 Still003
Wethouder Bas van Wakeren is terecht bang dat de nota door de raad wordt afgeschoten en dat hij terug mag naar de tekentafel. © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.