Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Zorgpersoneel kan vanaf januari vaccinatie op UT ontvangen

De GGD Twente maakte vandaag bekend dat de UT de eerste plek in Twente is waar mensen een vaccinatie kunnen ontvangen. Vanaf januari kunnen medewerkers van verpleeghuizen terecht in een speciaal opgezette tent.

Vaccination 1215279 1920
Vaccinatie, foto ter illustratie
Beeld: Pixabay

Deze week maakte het kabinet bekend dat het de volgorde van inentingen verandert. Zorgmedewerkers in de verpleeghuizen krijgen als eerste een corona-vaccinatie. Daarna volgen de medewerkers van gehandicaptenzorg en de thuiszorg en dan bewoners van verpleeghuizen en andere instellingen.

In Twente gaat het om ongeveer 15.000 zorgmedewerkers van verpleeghuizen. Deze groep ontvangt in januari de eerste vaccinatie en drie weken later de tweede. “We gebruiken parkeerplaats P3 om het tent op te zetten. Eind december willen we klaar zijn”, vertelt Erik Maarsingh van de GGD. “Tot januari, totdat het vaccin er is, gebruiken we deze locatie als een teststraat met tien straten. Zodra het vaccin er is, toveren we de tent om tot prikstraat."

De UT is volgens de GGD een strategisch goede locatie, omdat het vaccin bij -75°C bewaard moet worden. Zo kunnen de vaccinaties op één plek worden bewaard en is er geen sprake van verspilling. “We hopen dat zo veel medewerkers van verzorgingshuizen zich melden voor de vaccinatie”, aldus Maarsingh.

Ook Sander Schelberg, burgemeester van Hengelo, is blij dat deze volgende en grote stap gezet kan worden. Sinds weken pleiten hij en zijn collega’s maar voor één ding: “Gedrag, gedrag en nog een keer gedrag.” Dat werd ook deze week weer duidelijk. “In het Elsevier Weekblad las ik onlangs dat verpleegkundigen en artsen de mensen van het jaar zijn. Hier zijn we het denk ik allemaal mee eens. Maar op datzelfde moment kun je niet zeggen dat je met tien mensen aan de kersttafel gaat zitten”, aldus Schelberg. Als burgemeester heeft hij vaker contact met verschillende mensen uit de regio en hoort uit verschillende hoeken hoe belangrijk een vaccin en een daling van de cijfers voor hen is. “Uiteindelijk is de sleutel ons eigen gedrag”, aldus Schelberg.

Ook het carbidschieten heeft te maken met het goede gedrag van mensen waar Schelberg het over heeft. Om de activiteiten op oudejaarsdag zo goed mogelijk in de gaten te kunnen houden, krijgen de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in Twente hulp van ingehuurde beveiligers. “Zo hebben we op deze dagen meer ogen en oren op straat om de politie en boa’s te helpen”, legt de burgemeester uit. “De beveiligers worden met name ingezet op de piektijden in het weekend en ze gaan aanspreken en signaleren. We merken dat dit vaak al helpt.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.