Enschede
Video

Bothoven dankzij stadsboerin vogelparadijs

Nu de wintertijd aanbreekt, maakt stadsboerin Karin Vaneker vetbollen. Niet zomaar vetbollen voor onze vogels: nee, bollen verpakt in speelgoed en kopjes en kannetjes om maar eens een paar verpakkingen te noemen. De kinderen van basisschool De Bothoven kunnen er over meepraten. Zij richten hun wijk in met de bedenksels van Karin.

Twee literbakken

In de studio van 1Twente Vandaag laat de stadsboerin zien hoe ze de bollen maakt. “Ossenwit, zaad, havermout. Ik pak van alles uit m’n keukenkastjes”, vertelt ze. De beste voedercontainer zijn de plastic melkbakken van twee liter. Gat erin, vetbol erin, ophangen en de vogels kunnen droog eten. “Je kunt ze ook als waterbak en nestkastje gebruiken”, somt ze op.

Karin Vaneker
Karin Vaneker laat in de studio van 1Twente zien hoe ze de bollen maakt © Ernst Bergboer

De Bothoven

De kinderen van De Bothoven helpen Vaneker met het maken en ophangen van de bollen. Eén boom op het plein bij basisschool De Bothoven hangt al vol met met kopjes, kannetjes en speelgoed. In al die malle voorwerpen zit het vogelvoer.

Door dit project kunnen de kinderen bewust bezig gaan met de natuur. In een klaslokaal verwarmen ze het vet en gieten het in allerlei voorwerpen. Die voorwerpen kunnen van alles zijn: speelgoed, kopjes en zelfs kleine mandjes. Nadat de nootjes en rozijnen zijn toegevoegd en het vet hard is kunnen de bollen de boom in.

De Bothoven
Kinderen van De Bothoven versieren bomen met bijzondere vetbollen © 1Twente

Vogelhulp

Volgens initietiefneemster Karin Vaneker is het zeer belangrijk dat de vogels in wintertijd worden geholpen. Vogels hebben moeite met het vinden van eten en het weghalen van bladeren is een van de oorzaken. Tussen die bladeren zit namelijk veel natuurlijke voeding.

De vetbollen zijn een oplossing. Daarnaast heeft het gebruiken van je oude koffiekopjes een handig voordeel volgens Karin Vaneker: “Je kan er tegelijkertijd je keukenkastjes mee opruimen.”

Loyale vogels

Karin leert de kinderen dat het helpen van de vogels ook nut voor onszelf heeft. Vaneker: “De koolmees is een belangrijke natuurlijke bestrijder van de processierups. De koolmeesjes hebben nu onze hulp nodig bij het krijgen van eten.” Daarnaast vertelt ze dat vogels loyale dieren zijn. Als ze eenmaal er zijn geweest, blijven ze terugkomen.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.