Verkeer
Stuur appje
Zoek

185 studio's in hartje Enschede: Bundle bouwt eerste 'wooncommunity' voor ambitieuze jongeren

Dat er meer vraag dan aanbod is naar woonruimten voor jongeren is een gegeven. Daarnaast ligt de prijs van appartementen of studio’s vaak boven het budget van studenten of beginnend werkenden. Daar willen woningcorporaties Domijn en de Veste iets aan doen. Samen realiseren ze de eerste gezamenlijke wooncommunity bij de Performance Factory in Enschede.

Een community waarin ambitieuze studenten, startende ondernemers of beginnend werkenden samen wonen, werken en ontmoeten. Woningbouworganisaties Domijn en de Veste roepen een nieuw initiatief in het leven, namelijk: Bundle.

Krachten bundelen

Bundle. is een initiatief waarin wordt gestreefd naar persoonlijke en professionele groei. Door het opzetten van een wooncommunity wordt het opbouwen van een netwerk, elkaar dingen leren en het volgen van sociale leerzame activiteiten gestimuleerd. “Bewoners kunnen hun krachten bundelen en zo de eerste stappen maken in hun carrière of onderneming”, vertelt Lisette Rietman, één van de initiatiefnemers van Bundle. vanuit De Veste.

Annemarie ter Denge, één van de initiatiefnemers van Bundle. en werkzaam bij Domijn, licht toe dat het project eigenlijk een community binnen een community is. “De Performance Factory is op zichzelf al een community en biedt veel faciliteiten waar bewoners gebruik van kunnen maken. Je kunt verschillende sporten beoefenen in de sporthal, ze kunnen eten en drinken bij de Twentsche Foodhal en er zitten veel bedrijven in de buurt.”

Wooncommunity Performance Factory
Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal

Centrale ontmoetingsplek

Sinds de coronapandemie is eenzaamheid onder jongeren gestegen, ook dat is een reden voor Bundle. om het gezamenlijk wonen te stimuleren. “Er komt een centrale plek in het hart van het pand. Er komt een binnentuin met een paviljoen in het midden, een ontmoetingsplek met een gedeelde keuken. Dit wordt een soort woonkamer waar bewoners een feestje kunnen vieren of een spelletje kunnen spelen”, licht Ter Denge toe. “Er worden verschillende activiteiten georganiseerd in de binnentuin, zoals creatieve of werkgerelateerde workshops.”

Meer dan tweehonderd woningen

In Enschedese wijk De Bothoven, op de hoek van de Oldenzaalsestraat en de Hoge Bothofstraat, wordt druk gebouwd. Waar voorheen een grote parkeerplaats lag, wordt een vier tot zes verdiepingen hoog appartementencomplex uit de grond gestampt. Het gaat om 185 eenpersoons studio’s, 17 woon-/werkstudio’s en zes woningen in samenwerking met een maatschappelijke instelling.

“Deze zes woonruimten worden beschikbaar gesteld voor mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken”, legt Rietman uit. “Mensen die iets extra aandacht nodig hebben vinden het misschien moeilijk om op zichzelf te wonen. We willen hen ook graag een kans bieden.”

Lowbudget

Bundle. betrekt de doelgroep bij het project en is al meerdere keren in gesprek gegaan met hun klankbordpanel. Ter Denge: “Volgens ons zijn de prijzen betaalbaar voor de doelgroep. Er is goed over de huurprijs nagedacht en deze is zo vastgesteld dat het aanvragen van huurtoeslag mogelijk is. Bewoners die daar recht op hebben, kunnen dat dus krijgen.”

Eén van de 185 studio’s is nu al compleet ingericht, om te laten zien hoe de ruimte optimaal kan worden gebruikt. “De meubels en accessoires die hier staan zijn gekocht bij lowbudget-winkels zoals IKEA en Karwei. Dan zien toekomstige bewoners dat je niet per se veel geld nodig hebt om de studio gezellig te maken”, aldus Rietman.

Wooncommunity Performance Factory
Beeld: 1Twente / Kaya Minnegal

Rust, ruis en rumoer

Naast woningen wordt er in het pand ruimte overgehouden voor werkplekken. Werken staat immers ook centraal in de community. Van elkaars kwaliteiten leren en een ander kunnen helpen met stappen maken in het werkveld kan niet zonder werkplekken.

“Omdat er in de studio’s misschien geen ruimte is voor een eigen bureau, zorgen we ervoor dat je buiten je eigen huis een werkplek kan opzoeken”, vertelt Lisette Rietman. “We hebben de gedeelde werkplekken opgedeeld in plekken waar je veel geluid om je heen hebt, plekken waar je zachtjes kan overleggen en stiltewerkplekken. Deze noemen we ‘rust-, ruis- en rumoerplekken’.”

Oplevering

Wanneer het einde van dit jaar nadert gaan de aanmeldingen voor de woningen open. Bundle. zal werven op motivatie. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en zullen op intake-gesprek komen. Er wordt geselecteerd op wie het beste in de doelgroep valt en wie de beste motivatie heeft om zijn of haar steentje bij te dragen aan de wooncommunity.

Als alles volgens planning loopt, worden de woonruimten rond april 2024 opgeleverd. Bekijk voor meer informatie de nieuwe website van Bundle.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.