Onder luid applaus en omringd door camera’s tekenden de rolstoelgebonden kinderen vol trots een spelerscontract bij Heracles Almelo. Hiermee maken ze deel uit van het eerste elektrische rolstoelvoetbalteam als onderdeel van een professionele voetbalvereniging, Heracles Almelo in dit geval. “Een unieke gebeurtenis.”
Dat zegt Marco Mahangoe, voorzitter van Heracles Futsal: “Deze kinderen zijn nu echte profs.” De 9-jarige Ira zoeft behendig voorbij in zijn elektrische rolstoel. Hij is een vrolijke jongeman met één grote droom: profvoetballer worden. Ira is één van de acht kinderen die hun handtekening hebben gezet onder hun spelerscontract. Zoals het hoort, gebeurde dit officieel: de spelers zetten hun handtekening naast die van Mahangoe en Rob Toussaint, Algemeen Directeur Heracles. Toussaint straalde: “Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier deze kinderen hebben.”
De oprichting van het team kwam mede tot stand dankzij een brief van de ouders van Ira, die de club inspireerden om een rolstoelvoetbalteam mogelijk te maken. Voor de sport zijn aangepaste elektrische rolstoelen nodig, die elk zo’n 12.000 euro kosten. Het team begon met vier rolstoelen, die werden geleend van de KNVB. Inmiddels, mede dankzij de opbrengsten van de Haring Party, kunnen er meer rolstoelen worden aangeschaft. Dit maakt het mogelijk om op structurele basis te trainen en wedstrijden te spelen. Marlinde Ringringulu, de drijvende kracht achter stichting Jirah, vertelt trots: “Voor deze kinderen is de droom om voetballer te worden, uitgekomen.”
Elektrisch rolstoelvoetbal, beter bekend als Powerchair voetbal, is een relatief onbekende sport in Nederland. Het wordt gespeeld door voetballers die in het dagelijks leven gebruik maken van een (elektrische) rolstoel. Aan deze rolstoel zit een speciale bumper om de bal mee te passen en te schieten. De sport is vooral internationaal bekend in Engeland en Frankrijk.
Na de contractondertekening volgde een teamfoto en een proost op het succes. De viering duurde echter niet lang, want de gloednieuwe profspelers moesten gelijk weer aan de bak met hun training, onder begeleiding van trainers van Heracles Almelo. En dat is niet zonder reden: vanaf volgend jaar zal het team deelnemen aan een landelijke competitie, gehuld in de iconische zwart-witte tenues van Heracles.
Video en montage: Bo Bruinink
Het Elektrisch Rolstoelvoetbal in Almelo wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende partijen: