Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voetbal is voor iedereen: in Almelo start het rolstoelvoetbal

051023 rolstoelvoetbal
De elektrische voetbalrolstoel
Beeld: Stichting De Voetbaldroom

Ira is een 8 jarige jongen uit Almelo en wil heel graag net zoals zijn vriendjes voetballen. Dat gaat voor de jongen moeilijk aangezien hij rolstoelgebonden is. Toch komt daar vrijdag 6 oktober verandering in. In Almelo gaat dan, als derde locatie in Nederland, het rolstoelvoetbal van start.

De ouders van Ira hebben de stichting jIRAh opgericht en zetten zich daarmee in om activiteiten te verzorgen voor kinderen met een lichamelijke beperking. Zo hebben zij zich eerder ingezet voor een inclusieve speeltuin in Almelo en maken zij zich nu hard voor het verwezenlijken van rolstoelvoetbal in de regio. Dit doen ze in samenwerking met Sportbedrijf Almelo, Heracles Almelo en stichting De Voetbaldroom.

20230328 Vernielde schommel
Lees ook
Eerste rolstoelvriendelijke speeltuin van Almelo twee maanden na opening al vernield

De rolstoel

Vanuit stichting De Voetbaldroom, de KNVB en de fabrikant Scout Mobility B.V. is de elektrische rolstoel ‘Lion’ op de markt gebracht. Inmiddels zijn er in Almelo vier van deze rolstoelen beschikbaar. “We zijn al een jaar bezig met dit project”, vertelt Jantine Oudelaar van Sportbedrijf Almelo. Oudelaar werkt als buurtsportcoach passend sporten. “Morgen gaan we dan eindelijk beginnen met het elektrisch rolstoelvoetbal.” Oudelaar visualiseert de rolstoel: “Het zijn stoelen met een soort bumper eraan waarmee ze de bal kunnen spelen.”

Training

Vrijdag 6 oktober start de eerste training voor vier rolstoelgebonden kinderen in de topsporthal IISPA in Almelo. “Het zal vooral eerst kennismaken zijn”, zegt Oudelaar. “Sommige kinderen hebben nog nooit zo’n rolstoel gezien, dus het is belangrijk dat ze elkaar en de rolstoel eerst leren kennen.” De trainingen zijn eens per twee weken en de kinderen mogen trainen in een shirtje van Heracles. “We hebben er nu vier maar dat betekent niet dat kinderen zich niet meer mogen aanmelden", benadrukt Oudelaar. "Er komen meer stoelen beschikbaar en mensen kunnen daar bij helpen door te doneren aan stichting jIRAh."

icon_main_info_white_glyph

Aanmelden

Aanmelden en doneren voor de regio Almelo kan via deze link.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.