Twente
Hengelo
Cultuur

'Het meisje uit de sekte' wordt een tv-serie

Hannelore van Otterloo woonde tot haar zeventiende in een sekte, waar ze werd gescheiden van haar familie, misbruikt en vernederd. Hengeloër Frank Krake legde haar aangrijpende levensverhaal vast in een boek. Het werd een bestseller. Nu is er meer: Krakes boek ‘Hannelore, het meisje uit de sekte’ wordt een tv-serie.

Krake is verwonderd over het succes. “Ik heb ook Menthol en De Laatste Getuige geschreven, waarvan anderen zeggen dat het verfilmd moet worden. Die hebben het (nog) niet gehaald en Hannelore wel. Dus waar dat precies in zit, weet ik niet”, vertelt hij in 1Twente Vandaag.

De schrijver noemt het happy end van het verhaal als mogelijke verklaring. Hannelore durft, nu ze 42 is, te zeggen dat het niet goed was wat haar gebeurde. Dat haar leven niet normaal was. Maar dat heeft even geduurd. Ze moest zich eraan ontworstelen.

Sektes zijn actueel

Wat ook meespeelt volgens Krake is dat sektes de laatste tijd weer in de actualiteit zijn gekomen. “Dat is mede door het boek, maar ook door ‘Ruinerwold’ – als dat al een sekte is – en die twee sektes waarvan de sekteleiders zijn opgepakt net over de grens.” Hij kaartte zelf het ‘sluimerende probleem dat moeilijk vast te pakken is’ aan bij de politiek. Samen met de agent die Hannelore bevrijdde uit de sekte en zich ‘als een pitbull’ vastbeet om de sekteleider veroordeeld te krijgen, ging de schrijver naar De Tweede Kamer.

Frank Krake Ernst Bergboer
Frank Krake met zijn boek 'Hannelore, het meisje uit de sekte' © Ernst Bergboer

Keiharde eisen

Hannelore is zijn vierde boek dat in de bestsellerlijsten belandt. “Je bouwt daarmee ook wat op”, gist de auteur naar de reden dat maar liefst drie producenten hem benaderden om het boek te verfilmen. “En dat was maar goed ook, want ik had een aantal keiharde eisen.”

Krake doelt daarmee onder meer op voorwaarden die Hannelore zelf al stelde bij de totstandkoming van het boek. “Ze hoopt ermee te voorkomen dat anderen bij een sekte belanden. En wil als inspiratiebron dienen voor vrouwen die ook ellende hebben meegemaakt. Want er is een weg eruit en je kunt toch gelukkig worden. Daarvan is zij het levende bewijs.”

icon_main_info_white_glyph

Win een gesigneerde versie van 'Hannelore'

1Twente geeft een door Frank Krake gesigneerde versie van zijn boek 'Hannelore, het meisje uit de sekte' weg! Om kans te maken, mail je het antwoord op onderstaande vraag naar info@1twente.nl

PRIJSVRAAG: Waar is Hannelore van Otterloo geboren?

Warner Brothers

De goede afloop moet dus in de tv-serie weerklinken. De keuze viel daarom op filmproducent Hollands Licht, onderdeel van het wereldberoemde Warner Brothers. “Niet alleen omdat het een enorme eer is dat zij zich meldden, maar ook omdat zij het helemaal eens waren met de voorwaarden. Ze wilden het voormalige slachtoffer respecteren en een evenwichtige serie maken waarbij alle aspecten van het leven in een sekte en het eruit zien te komen worden belicht.”

Wanneer de tv-serie te zien zal zijn is nog onbekend. Over de vorm verklapt de schrijver dat het een vier- tot zesdelige, Nederlandstalige serie wordt. Nu wordt overlegd wie het gaat uitzenden. “Dat kan een omroep zijn zoals KRO-NCRV of VPRO, maar ook een streamingsdienst als Videoland of Netflix.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.