Verkeer
Stuur appje
Zoek

FIOD haalt illegale tv-dienst uit de lucht, panden in Enschede en Hengelo doorzocht op contant geld

20230523 FIOD stockfoto belastingdienst
Beeld: FIOD

De opsporingsdienst van de Belastingdienst (FIOD) en het Openbaar Ministerie hebben dinsdag een illegale tv-dienst uit de lucht gehaald. Het gaat om zogeheten principe van IPTV, dat via internet wordt aangeboden. In het kader van het onderzoek zijn bedrijfspanden en woningen in heel Nederland doorzocht, waaronder ook in Enschede en Hengelo. De tv-dienst, met zo'n honderdduizend abonnees, is stilgelegd.

Het gaat om een tv-dienst die onder meer via belwinkels tegen contante betaling wordt verkocht. Met een kastje en een abonnement van ongeveer 10 euro per maand konden abonnees zo’n 10.000 zenders ontvangen, waaronder ook populaire betaaldiensten als Disney+, Netflix, Viaplay en Videoland.

Verkopen en kijken strafbaar

De techniek van IPTV, het kijken van televisie via internet, is op zichzelf legaal in Nederland. Maar het is wel strafbaar om abonnementen aan te bieden en af te sluiten als daarmee naar films, series en programma’s wordt gekeken waarvoor geen licentievergoeding is betaald. Dat is een inbreuk op de rechten van omroepen en film- en programmamakers.

Zowel het verkopen als kijken van zo'n tv-dienst is strafbaar. De vandaag stilgelegde dienst had honderdduizenden abonnees en werd verspreid vanuit een datacenter in Den Helder. Dit datacenter is vandaag stilgelegd. Daar – en in een pand in Almere – zijn in totaal vier personen aanhouden.

Grote sommen contant geld

De FIOD vermoedt dat de opbrengsten die voortvloeiden uit het aanbieden van de illegale IPTV op grote schaal werden witgewassen. Daarom zijn panden in heel Nederland doorzocht op de aanwezigheid van contant geld, waaronder in Amsterdam, Den Helder, Den Haag en Almere. Ook in een bedrijfspand in Hengelo en een woning in Enschede is een doorzoeking geweest.

Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, vijf auto’s, computerapparatuur en grote bedragen contant geld. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.