Verkeer
Stuur appje
Zoek

Licht, camera en actie! De Theatermakerij uit Enschede begint hét castingbureau van het Oosten

Felle lichten, draaiende camera’s en dramatische scripts. Voor velen is acteren op het grote doek een vurige wens. Vaak moest je naar het Westen om een rol te bemachtigen. Dat is nu verleden tijd. Enschedese theaterschool De Theatermakerij komt met hét castingbureau van het Oosten. Karine Roldaan start samen met filmmaker en Emmy-winnaar Elisabeth Hesemans het project: “Wij zijn het enige castingbureau in Twente en we hebben grootse plannen.”

Volgens Roldaan heeft het nieuwe project veel voeten in aarde gehad. “We gaan werken met een systeem uit Amerika. Het kostte veel Zoomsessies om de website af te ronden. De site gaat donderdag live.” In 1Twente Vandaag vertelt de artistiek leider van De Theatermakerij dat er wel wat spanningen waren rond het hele project. “Deze week dacht ik nog na over het project. Zou alles nu voor niks zijn?"

"Je weet dan snel dat dat niet reëel is. Wanneer we een castingsoproep doen, krijgen we reacties van Emmen tot Arnhem. Mijn mailbox stroomt dan overvol. Om iedereen een kans te geven, hebben we het castingbureau opgezet. Dat biedt geen garantie op een rol, maar wie een tape of mailtje stuurt, krijgt wel een kans.”

Van aanmelding tot rol

“Alle aanmeldingen komen in onze database terecht. Productiemaatschappijen vragen ons of wij acteurs hebben met aantal kenmerken. Wij gaan dan op zoek naar de juiste kandidaten. Dat doen we met een oproep, wek kijken binnen de theaterschool en zoeken door de lijst van acteurs die we hebben opgebouwd. Als we een selectie hebben, gaan we in overleg met de opdrachtgever. We selecteren een aantal kandidaten om een tape in te sturen of om auditie te doen. Uiteindelijk kijken we samen met de producenten naar de juiste personen voor de juiste rol."

De aanmelding voor de database is gratis. Iedereen krijgt altijd een reactiemail dat de inschrijving is voltooid. Daarmee is er een kans bestaat dat je auditie of een rol gaat krijgen. “Maar ik heb afhankelijk van de rollen en de opdrachten die ik binnenkrijg.”

“Ik heb afhankelijk van de rollen en opdrachten die ik binnenkrijg”

Meer vraag

De roep om acteurs uit de provincie is groeiende. “We kregen de vraag vanuit een productiemaatschappij om te casten voor een nieuwe serie die zich hier in Twente gaat afspelen. Er zijn meer producenten die naar de provincies trekken om series en films te maken."

Een goed voorbeeld waarbij vooral Twentse acteurs werden gecast, is de film 'de beentjes van Sint-Hildegard' met Herman Finkers in de hoofdrol. “Voor die film hebben wij de selectieprocedure gedaan voor de cast. We zien dan acteurs binnenkomen die misschien geen papiertje hebben, maar wel goed kunnen acteren. Ons netwerk hebben we om ervoor te zorgen dat we in dat soort gevallen juist wel die jonge acteur hebben met een Twentse tongval”, legt Roldaan uit.

voordelen van lokaal

De film- en televisiewereld concentreert zich in de Randstad. Amsterdamse castingbureaus hebben meer mensen in hun bestand dan kleinere castingbureaus in de provincie. Artistiek leider Roldaan wil dat de netwerken in het oosten van het land en die in de randstad iets meer uit elkaar worden getrokken.“Mensen zijn sneller bij ons dan in Amsterdam als ze vanuit Overijssel of Drenthe komen. We willen graag een verandering; casting en filmen gebeurt niet alleen daar, maar ook in Twente."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.