Twente
Hengelo

‘Rood voor rood alleen binnen zelfde gemeente’

De Hengelose gemeenteraad heeft woensdagavond ingestemd met het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Buitengebied, Schoolbeekweg’. Dit betekent dat er een woning kan worden gebouwd aan de Schoolbeekweg 48 in Twekkelo ter compensatie van de sloop van bedrijfsbebouwing in de gemeente Hof van Twente. In de toekomst zal het waarschijnlijk lastiger worden om dit soort gemeentegrensoverschrijdende constructies mogelijk te maken.

Bulldozer 1385580 1280
Als op de ene plek gesloopt wordt, kan op de andere gebouwd worden. Dat is idee achter de regeling rood voor rood. © Olesya41 via Pixabay

Overleg zeven gemeenten

Na vragen hierover van raadsleden van onder meer CDA en GroenLinks en onafhankelijk raadslid Marie José Huis in ’t Veld laat wethouder Gerard Gerrits weten in gesprek te gaan met zes andere Twentse gemeenten om in de toekomst aan de zogeheten regeling ‘rood voor rood’ strengere voorwaarden te verbinden: “We gaan begin volgend jaar hierover in gesprek met de gemeenten Enschede, Almelo, Haaksbergen, Hof van Twente, Borne en Wierden. Ik verwacht voor de zomer in een politieke markt de uitkomsten hiervan voor te kunnen leggen aan de gemeenteraad.”

‘Landschapsontsierende bedrijfsbebouwing’

In het geval Schoolbeekweg gaat het om een nieuw te bouwen woning. Dit ter compensatie van de sloop van 850 vierkante meter aan ‘landschapsontsierende bedrijfsbebouwing’ aan de Bentelosestraat 77 bij Delden, in de gemeente Hof van Twente. Aangezien er niet voldoende geïnvesteerd kan worden aan ruimtelijke kwaliteit op het perceel aan de Schoolbeekweg wordt er door de eigenaar ook nog een financiële bijdrage gedaan in het gemeentelijke Bomenfonds.

icon_main_quote_red_glyph

'We willen kwetsbare natuurgebieden juist zoveel mogelijk beschermen en dan moet je niet kiezen voor woningbouw'

Anousjka Kemperink

Tegenstemmers


De zes ingediende zienswijzen gaven geen aanleiding wijzigingen aan te brengen in het ontwerp. Wel zijn er ambtelijk enkele wijzigingen aangebracht. Met uitzondering van ProHengelo en lid Capelle (6 stemmen) stemde iedereen voor.

Pro Hengelo-raadslid Anousjka Kemperink vond dat dit besluit geen recht doet aan de onlangs vastgestelde Visie Buitengebied: “We willen hiermee kwetsbare natuurgebieden juist zoveel mogelijk beschermen en dan moet je niet kiezen voor verstening.” Wethouder Gerard Gerrits bestrijdt dit: “In de visie staat dat het buitengebied gekenmerkt moet worden door een zorgvuldige mix van kleinschalige recreatie, natuur, wonen, duurzame lokale energie en ondernemen in het groen. Niet één functie heeft de overhand. Woningbouw in Twekkelo is niet de intentie, maar binnen rood voor rood wordt dit vooralsnog wel mogelijk gemaakt.”

Mogelijk dat na overleg met de zes andere gemeenten in elk geval de eenvoudige uitruil tussen gemeenten straks aan banden wordt gelegd.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.