Enschede
Video

VVD slaat Tweede Kamerdeur hard dicht voor Joost Nijhuis

Joost Nijhuis van de VVD in Enschede zag het helemaal zitten. Hij wilde een plek op de kandidatenlijst van zijn partij voor de Tweede Kamer. En ook nog op een verkiesbare plaats. Zijn lobby werd door zijn partij niet gezien. Maandagavond werd Joost gebeld door Onno Hoes. Zijn boodschap: je bent niet eens op de lijst gezet.

Onbegrip

Ja, hij is teleurgesteld. “Ik heb tegen Onno Hoes gezegd. Ik wil nu niet praten, ik trek je door de telefoon.” Joost Nijhuis snapt er niets van. Hemel en aarde bewoog hij om een plek te krijgen op de kandidatenlijst, ‘want als je passie hebt dan ga je er ook helemaal voor’.

Behalve teleurstelling is er ook onbegrip over het feit dat de deur naar Den Haag wel heel erg hard werd dichtgeslagen. “Het is heel bijzonder dat ik niet eens op de lijst ben gezet. Ik kan dus ook niet voorkeurstemmen worden gekozen.”

Leeftijd?

Lag het aan zijn leeftijd? Nijhuis is 64. Hij weet het niet, kan er alleen maar naar gissen. De VVD’er vraagt zich wel af wat je eigenlijk allemaal moet doen om bij zijn partij op de lijst, laat staan op een verkiesbare plaats te komen. Welke CV? Welke activiteiten moet je ontplooien? Welke vaardigheden moet je hebben? De Enschedeër haalt zijn schouders op. Hij weet het niet, maar gaat nog wel proberen erachter te komen.

Joost Nijhuis
VVD'er Joost Nijhuis hoopte tevergeefs op een Kamerzetel © Henk ten Harkel

Gemiste kansen

Ondertussen ziet hij nauwelijks ondernemers op de kandidatenlijst en de eerste Twentenaar die hij tegenkomt staat op plaats 48, in principe kansloos voor een zetel. “Die had hoger moeten staan. Het zijn gemiste kansen", vindt hij.

Bij de pakken neerzitten doet ie zeker niet. “Ik ga met verdubbelde inzet voor Enschede aan de slag. Reken erop dat ik de Twentse zaak altijd zal bepleiten. Zo makkelijk laat ik me niet uit het veld slaan.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.