Hengelo
Video

Vier generaties Paskamp exposeren in bieb Hengelo

Allemaal zijn in Hengelo geboren, ze heten allemaal Jan en/of Herman en kunst is bij hen allen met de paplepel ingegoten. Vier generaties Paskamp hangen de hele maand december in de Hengelose bieb. "Ik vind het vooral leuk dat je de generatieverschillen kunt zien", zegt Jan Paskamp.

Vier generaties

Jan Paskamp en zijn zoon Herman zijn druk in de weer met het ophangen van de schilderijen. "Ze hangen op chronologische volgorde. Het begint bij mijn opa",vertelt Jan. Schilderen zit in het bloed bij de familie Paskamp, inmiddels al vier generaties lang. "Bij mijn opa thuis werden de kinderen al aan het tekenen en schilderen gezet en dat is bij mij thuis net zo gegaan."

Reclameschilder

Jan Herman Paskamp, de vader van Jan, was schilder en had een drogisterij annex verf- en behangwinkel aan de Anninksweg in Hengelo. "Mijn vader kwam altijd thuis met oude behangrollen en daar mochten wij dan op tekenen." In de latere jaren ontpopte Jan Herman Paskamp zich als een reclameschilder. Hij schilderde onder andere logo's op de bussen van busmaatschappij RCT. Ook bedrijven als Amstel, muziekzaak Huigens en Muller & Co behoorden tot het klantenbestand van de schilder.

Twickel

De eerste generatie Paskamp schilderde vooral landschappen. "Daar komt Twickel heel vaak terug, maar mijn oom en ik slaan Twickel juist over", zegt Jan. Hij schildert vooral het landschap van Terschelling en het Franse buitenleven. De jongste twee generaties steken hun werken in een modern jasje, terwijl de eerste generaties erg traditioneel zijn.

Janpaskamp hermanpaskamp 1twente
Herman Paskamp (links) en Jan Paskamp bij twee Twentse landschappen van Jans vader en opa. © Arjen Waanders

Architectuur

Zoon Herman gooit het over een andere boeg, hij heeft geen schilderijen, maar foto's opgehangen. Hij vindt zijn inspiratie in de architectuur. "Ik ben vooral op zoek naar structuur en ritme die gebouwen vaak hebben." Zijn foto's zijn genomen in de Bijlmermeer, waar Herman woont met zijn gezin.

De expositie is tot en met 1 januari te bezoeken in Bibliotheek Hengelo.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.