Enschede

Politie verwijdert bericht over vuurwerk: "We willen niet kwetsen"

“Het is nooit onze bedoeling geweest iemand te kwetsen”, reageert politiewoordvoerder Chantal Westerhoff op de commotie die ontstond toen de politie gisteren vroeg om melding te maken als je weet dat iemand illegaal vuurwerk bezit. De verontwaardiging werd nog groter toen een vergelijking werd gemaakt met de vuurwerkramp. “De vergelijking met de vuurwerkramp is ongelukkig en onhandig”, aldus de voorlichter. Het bericht is inmiddels van Facebook verwijderd.

VUURWERK
Screenshot verwijderde Facebook bericht © 1Twente

Het maakte de tongen los, de oproep van de politie Enschede gistermiddag op Facebook om Meld Misdaad Anoniem te bellen als je weet of iemand illegaal vuurwerk in zijn of haar bezit heeft.

'Roombeek de klos'

De politie zag dat ook en reageerde op alle commotie. “Kennelijk maakt dit bericht heel wat los, maar weten jullie nog… in mei 2000 was Roombeek de klos”, schreef de politie Enschede.

“Wij willen deze heftige incidenten voorkomen, daarom hopen wij dat grote partijen vuurwerk middels Meld Misdaad Anoniem of op een andere manier bij de politie binnenkomen. Dit doe je niet voor jezelf, maar voor iedereen. Laat opmerkingen als "NSB-er" daarom achterwege.”

icon_main_quote_red_glyph

De vergelijking met de vuurwerkramp is onhandig en ongelukkig

Politiewoordvoerder Chantal Westerhoff

'Respectloos'

Die vergelijking viel bij veel Enschedeërs verkeerd. Zo schrijft Elly: “Een vuurwerkopslagplaats middenin een woonwijk ga je toch niet vergelijken met (il)legaal vuurwerk bij je buren?”. Roy reageert: “Schaam je! Jullie respect is op dit moment ver te zoeken.”

En zo volgden er nog tientallen andere, veelal verontwaardigde reacties.

Toch vindt de politie dat de oproep op Facebook om te helpen bij het opsporen van illegaal vuurwerk goed door de beugel kan. “Het doel was om de veiligheid in je woonomgeving te vergroten.”

Volgens Westerhoff is de grote ellende die een ‘beetje’ illegaal vuurwerk kan veroorzaken heel erg realistisch. “We lezen dit besef niet terug in de vele reacties. En dat willen we, met alle middelen die we hebben, voorkomen. Daarbij kunnen we niet zonder de hulp van onze inwoners. Of het nu een hennepkwekerij is, een drugslab of opslag van (illegaal) vuurwerk. Dergelijke criminele activiteiten gaan ten koste van de veiligheid, leefbaarheid en werkzaamheid in Twente.”


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.