Twente
Video

Cold cases efficiënter opsporen: Twents project wint belangrijke IT-prijs

Cold cases beter opsporen en nabestaanden het gevoel geven dat ze niet zijn vergeten. Juist dat willen de betrokken onderzoekers van het Cold Case Research Project efficiënter vormgeven. En dat is gelukt. Onlangs heeft het project een Computable Award, de belangrijkste prijs in de IT-branche, gewonnen.

Peer Reinhard is CEO van het bedrijf ICOLOGIQ dat in samenwerking met studenten van Saxion en de Politie Academie het Coldcase-project ontwikkelde. Voor het platform heeft het team nu een Computable Award gewonnen. “In het computerlandschap zijn heel veel verschillende leveranciers, die hardware of software leveren. Voor de prijs werden 21 categorieën opgesteld”, ligt Reinhard de prijs toe. “In alle categorieën zijn tien bedrijven genomineerd en wij hebben uiteindelijk de prijs in de categorie onderwijsproject gewonnen.”

Sociaal project

Voor Reinhard en zijn team betekent dit dat ze nu verder kunnen bouwen aan hun pilot. Het project is eigenlijk een sociaal project, legt de IT’er uit. “Het gaat bij cold cases niet altijd om het oplossen van de zaak, maar ook om de nabestaanden. Die leven vaak met een groot verdriet”, aldus Reinhard.

icon_main_info_white_glyph

Cold cases

Een cold case is een groot project. Cold cases zijn misdrijven, waarbij de politie de zaak uitgebreid onderzoekt, maar waarbij het niet lukt om het misdrijf op te lossen. Vaak zijn er geen verdachten in beeld of kunnen deze bij te weinig bewijsmiddelen niet worden vervolgd.

Systematische manier

Om de betrokken onderzoekers in zo’n project een handje te helpen hebben Reinhard en zijn team een platform ontwikkelt, waarop de onderzoekers op een systematische manier informatie kunnen verzamelen. “De computer kan de gegevens beter onthouden en sorteren en niet relevante dingen uitzetten”, legt Reinhard uit. “Uiteindelijk kom je zo tot een aantal scenario’s.”

Coldcase Research Project, Solved & Unsolved

Het Coldcase Research Project, Solved & Unsolved werd in 2019 met behulp van expertisecentrum TechForFutire opgezet door Jaap Knotter. Sindsdien probeert hij, onder andere als lector Advanced Forensic Technology, het project verder uit te werken en nieuwe technologieën te ontwikkelen die het opsporingsonderzoek effectiever maken.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.