Luister
Kijk
Zoek

“Ik geloof niet dat er in Enschede mensen onder de brug worden gelegd”

VVD-fractievoorzitter René Kreeft heeft niet de indruk dat er sprake is van een uitslaande brand. Hij reageerde in 1Twente Vandaag op het memo van het Diaconaal Platform waarin de gemeente van misbruik van juridische mogelijkheden wordt beticht.

Kreeft stelde ‘heel erg verbaasd’ te zijn door de scherpe ‘tone of voice’ van dat memo. Hij zoekt de reden daarvan vooralsnog in gevoelens en verwachtingen die er leven bij organisaties als het Diaconaal Platform en verschuivingen in het politieke landschap. “Het is liberaler geworden. Niet minder sociaal, maar we moeten wel wat meer onze eigen boontjes doppen.”

Juist om die scherpe toon van dat memo vindt Kreeft het belangrijk om in gesprek te gaan met het Diaconaal Platform. Dat gesprek staat gepland op vrijdagmiddag aanstaande. De insteek van Kreeft: “Luisteren. Wat zijn de feitelijke zaken waar het hier om gaat. Wat zit er dwars, dat moet helder zijn.”

Voordat Kreeft zijn oordeel over de inhoud van het memo vormt, wil hij eerst dat gesprek. “Maar Enschede voert geen ‘praktijken’ uit, dat is een lading die niet aan de orde is.” De stad voert wetten uit binnen het mandaat van de raad, stelt Kreeft. “Het college moet daarover verantwoording afleggen aan de raad en dat doen ze ook.” Of het Diaconaal Platform de zaak overdrijft, kan en wil Kreeft nog niet zeggen. “Maar ik geloof niet dat er in Enschede mensen onder de brug gelegd worden, om het zo maar eens uit te drukken.” Waarom dat memo er dan toch ligt, weet Kreeft niet. “Dat gaan we vrijdag horen.”

René Kreeft Ernst Bergboer
VVD-fractievoorzitter René Kreeft: "Ik ben verbaasd over de scherpe 'tone of voice' van het Diaconaal Platform."
Beeld: Ernst Bergboer

Dat veranderde politieke landschap leidt wel tot andere keuzes, stelde Kreeft. Dat Enschede te weinig geld heeft voor het sociaal domein ontkent de fractievoorzitter niet, maar hij plaatst wel kanttekeningen. De stad moet het doen met wat het heeft en straatlantaarns, wegen en fietspaden en groenvoorziening zijn ook belangrijk. “We geven een half miljard uit aan het sociaal domein. Dat is aanzienlijk meer dan vergelijkbare gemeenten. Als we meer inzetten op kinderen en jeugd, dan betekent dat dat andere categorieën minder krijgen. Maar dat potje is niet klein. Het blijft een half miljard.” Kreeft vindt wel dat keuzes in het sociaal domein geen verrassing mogen zijn.

De fractievoorzitter van de VVD zit vrijdag het gesprek met het Diaconaal Platform voor. Dat op verzoek van zijn collega Hetty Wolf (GroenLinks), die het gesprek initieerde. Ook Wolf wil vooral luisteren en voorkomen dat het gesprek vertroebeld raakt door een sfeer van coalitie versus oppositie. De VVD is coalitiepartij, GroenLinks is dat niet.

Lees ook
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).