Verkeer
Stuur appje
Zoek

Amaliaplein in hartje Almelo kleurt over twee dagen weer Oranje: ‘Kom wel op tijd!’

Oranjefeest Amaliaplein
Oranjefans trokken vanaf het Amaliaplein de stad in.
Beeld: Björn van den Elst

Het Amaliaplein in de binnenstad van Almelo ontplofte letterlijk na de zege van Oranje op Turkije. De beelden gingen het hele land door. Het grote scherm op het plein blijft voorlopig hangen, verzekert Gabriel Urusoglu. ”We beginnen woensdag om zeven uur met de warming up.”

In Almelo zijn de wedstrijden van Oranje op een groot beeldscherm te volgen. En het wordt steeds drukker en feestelijker op het plein als het Nederlands elftal speelt. Na de uitschakeling van de Turkije is de Oranje aanhang alleen maar gegroeid en belooft het ook woensdag weer één groot feest te worden.

Gokje

De gezamenlijke horecaondernemers aan het Amaliaplein kwamen op het nobele idee om bij hen voor de deur een groot beeldscherm op het te hangen voor het EK. Een gokje, want het kost een paar cent.

”Maar het heeft goed uitgepakt”, meldt uitbater Gabriel Urusoglu, die namens de collega’s de vergunning regelde. ”Dat verliep soepeltjes. De gemeente dacht goed mee en we beleven er met z’n allen veel plezier aan. Het kan alleen maar leuker worden. Want die Engelsen moeten we kunnen hebben.”

Gabriel Urusoglu met echtgenote Juliana
Gabriel Urusoglu met echtgenote Juliana bij hem voor de deur op het Amaliaplein. Op naar de halve finale.
Beeld: Björn van den Elst

Urusoglu verwacht woensdag wederom een feestende menigte op het plein. Wie van plan is om de wedstrijd Nederland – Engeland op het Amaliaplein te volgen moet wel op tijd zijn, benadrukt Urusoglu. “Het wordt per wedstrijd drukker en het plein kunnen we niet groter maken. We beginnen woensdag om 19 uur met een DJ voor de warming up. Wie het wil meebeleven moet op tijd komen. Want vol is vol en dan moeten we het hek echt sluiten.”

“Het wordt per wedstrijd drukker en het Amaliaplein kunnen we niet groter maken”

Finale

De ondernemers hadden al besloten het scherm tot en met de finale te laten hangen. Mocht Oranje het redden dan breekt de gekte los. Urusoglu: ”Zaterdag was het hoogtepunt tot nu toe. Dat kwam ook omdat het een wedstrijd in het weekeinde betrof. We betwijfelen of dat woensdag iets uitmaakt."

Zelf denkt hij van niet. "Het gaat wel om een halve finale. Als je de mensen om je heen beluistert, moet een finale mogelijk zijn", klinkt Gabriel hoopvol. "Al was het alleen al om de gezelligheid en het samen feestvieren na een gewonnen wedstrijd. Dit zijn echt unieke momenten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.