Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijna 30 sociale huurwoningen op locatie van Spaanse sociëteit en vroegere uitgaansspot in Enschede

20240703 Laaresstraat Enschede Spaanse societeit Wilco Louwes
Sinds het vertrek van de Spaanse sociëteit in 2022 staat het pand aan de Laaresstraat leeg.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Het is een van de weinige overgebleven panden van het 'oude' Laares, het clubhuis van de Spaanse sociëteit. Maar met het opheffen van de vereniging, twee jaar geleden, is ook afstand gedaan van het gebouw zelf. Over niet al te lange tijd is het de bedoeling dat er in samenwerking met woningcorporatie Domijn 27 sociale huurwoningen verrijzen op en rond de kavel aan de Laaresstraat 27.

Oudere Enschedeërs zullen het gebouw vooral kennen als Zaal Engels, ooit een populaire uitgaansgelegenheid in Enschede. In het café-zalencentrum traden vroeger bandjes op en werden zelfs bokswedstrijden gehouden. In de Tweede Wereldoorlog deed het café ook tijdelijk dienst als kerk, toen de nabijgelegen Jozefkerk door bombardementen onbruikbaar was.

Lokale vastgoedontwikkelaar

In de jaren zeventig nam de Spaanse sociëteit haar intrek en werd het gebouw aan de Laaresstraat ook wel bekend als 'Het huis van de emigrant'. Door de jaren heen stond La Sociedad Española de Enschede bol van de culturele en maatschappelijke activiteiten, maar met een laatste bingo viel in 2022 het doek voor de vereniging.

Lees verder onder de afbeelding.


20240704 Zaal Engels vroeger Enschede fotograaf onbekend
Zaal Engels aan de Laaresstraat in vroegere tijden.
Beeld: onbekend

Het pand is door een Enschedese vastgoedontwikkelaar aangekocht. Onder de noemer Exploitatie De Laares V.O.F. is deze investeerder van plan om samen met woningcorporatie Domijn 27 sociale huurwoningen te bouwen. "In Enschede is een grote vraag naar woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens. De gemeente Enschede ziet op deze plek ook graag sociale huurwoningen voor deze doelgroep", is het argument dat is gedeeld in een brief aan omwonenden.

'Aantal woningen staat vast'

Buurtbewoners zijn uitgenodigd voor een informatieavond, waar de precieze plannen en schetsen van het nieuwe bouwplan voor het eerst worden gedeeld. Ze kunnen er hun input geven, maar wel zeggen de initiatiefnemers 'dat de locatie, het aantal woningen en de doelgroep vast staan'.

Het is op zich bijzonder te noemen dat er weer wordt gebouwd in de Laares. De oude arbeiderswijk met honderden huizen ging eerder deze eeuw grotendeels gesloopt en is daarna weer opgebouwd. In 2019 werd de nieuwbouwwijk als 'afgerond' beschouwd met de oplevering van de laatste woningen. Dit project dat de bouwvoertuigen weer terugkeren in de wijk.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.