Hengelo

Toeslagenaffaire: wethouder wil gedupeerde ouders helpen

Hengelo gaat ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire helpen met hun financiën. Dat meldt de gemeente Hengelo. Er zijn 41 Hengelose gezinnen getroffen door het wanbeleid van de Belastingdienst, alleen weet de gemeente niet welke gezinnen dit zijn. "We hopen dat die mensen zich willen melden", aldus wethouder Mariska ten Heuw.

Geldbelasting pixabay
Er zijn 41 Hengelose gezinnen getroffen door het wanbeleid van de Belastingdienst. © Pixabay

Gedupeerde gezinnen

Volgens de wethouder heeft de gemeente geen zicht op welke gezinnen zijn getroffen. “We willen hen graag helpen om hun leven en financiën weer op de rit te krijgen”, zegt de wethouder. De Belastingdienst wil in verband met de privacy de namen van de gedupeerde gezinnen niet doorgeven aan de gemeentes. De gemeente Hengelo hoopt daarom dat gezinnen die in de problemen zijn gekomen zich melden, zodat de gemeente hen kan helpen.

'Vertrouwen geschaad'

Volgens de gemeente kunnen de budgetcoaches van BudgetAlert helpen met schulden. Ten Heuw snapt dat het best een stap kan zijn om de hulp van de gemeente in te schakelen: "Het vertrouwen van deze mensen in de overheid is natuurlijk enorm geschaad door hun ervaringen met de Belastingdienst. Ik kan me voorstellen dat het lastig is om dan nu het gesprek aan te gaan met de gemeente Hengelo.” Ze roept gedupeerde ouders toch op zich te melden.

Onterechte beschuldigingen

De Belastingdienst heeft jarenlang ouders ten onrechte beschuldigd van fraude met de kinderopvangtoeslag. Hierdoor moesten zij forse bedragen terugbetalen, waardoor veel gezinnen in de financiële problemen kwamen. De Belastingdienst heeft toegezegd om alle gedupeerde ouders schadeloos te stellen, maar in het tempo waarin het nu gaat, kan het wel eens jaren duren voor alle schade is afgehandeld.


Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel redactie Enschede (053) 432 75 27 of redactie Hengelo (074) 256 6699.