Luister
Kijk
Zoek

Hengelo krijgt volgend jaar een natuurcentrum

Voor aflevering 13 in de serie ‘Flora, Fauna en Franklin’ nam 1Twente-journalist Franklin Veldhuis vrijdag een kijkje in de Heemtuin en het Beleefbos van het IVN in Hengelo. Precies tussen deze twee oases van natuurlijke rust bevindt zich een stuk gras, dat er nogal doelloos uitziet. Dat gaat in de loop van 2021 veranderen.

De afgelopen jaren is hard gewerkt aan het realiseren van de Heemtuin en het Beleefbos. Het IVN verhuisde in 2015 van de Landmansweg naar de Van Alphenstraat, aan de andere kant van het Weusthagpark. Op 23 april 2016 werden Heemtuin Weusthag en het Beleefbos Weusthag officieel geopend.

Lees ook

Onlangs was Hans Oude Avenhuis in de studio van 1Twente Vandaag om te vertellen over de plannen die er liggen voor het Weusthagpark, de groene long van Hengelo-Noord. Er komt geld beschikbaar om de verschillende 'eilandjes' in het Weusthagpark met elkaar te verbinden.

Twee van die eilandjes zijn Beleefbos en Heemtuin. Volgend jaar worden die twee letterlijk verbonden door een gebouw van 10 bij 17 vierkante meter, het Natuur-Centrum Hengelo. Totale bouwkosten naar verwachting: 75.000 euro. 25.000 euro is vorig jaar al beschikbaar gesteld door de gemeenteraad.

Als de begroting rond is, gaat de stichting op zoek naar resterende middelen en naar mensen die kosteloos de handen uit de mouwen willen steken om de kosten zoveel mogelijk te drukken. Het houten gebouw moet als ontvangstruimte kunnen dienen. Er kunnen bijeenkomsten worden gehouden, cursussen gegeven en kleine tentoonstellingen.

Natuurcentrum hengelo
Artist impression van het nieuw te bouwen Natuurcentrum Hengelo
Beeld: IVN Hengelo

Verschillende groepen krijgen nu al wekelijks natuurlessen in het Beleefbos. Kinderen die naar de BSO in de buurt gaan en kinderen die op het Korhoen zitten, een school voor speciaal onderwijs. Als het Natuurcentrum Hengelo er eenmaal is, kunnen zij ook binnen aan de slag, mocht het regenen of erg koud zijn.

icon_main_info_white_glyph

Rewert Wolthoff

Rewert Wolthoff is voorzitter van het IVN Hengelo en van de Stichting Heemtuin en Natuur-Centrum Hengelo, waarin ook weer afgevaardigden van het IVN zitting hebben.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).