Verkeer
Stuur appje
Zoek

Patrick staat in grote finale talentenjacht Aveleijn, maar winst is voor hem al binnen: ‘Het heeft me veranderd’

De rapkunsten van Patrick Hoekstra werden ontdekt tijdens het werken bij de tuinploeg van Aveleijn. Zijn begeleider hoorde hem en stelde voor om mee te doen aan talentenjacht Aveleijn's Got Talent. Inmiddels zijn we een half jaar verder en staat de Bornenaar als rapper Swaggy P in de finale. Hij is een van de achttien deelnemers die na meerdere rondes overbleven uit circa honderd auditanten. Deze zaterdagavond gaat het gebeuren in het Enschedese Muziekcentrum voor een volle zaal. “Op het podium kom ik echt los. Het voelt heerlijk!”

De zonnebrildragende rapper heeft de audities, voorrondes en halve finale doorstaan. Allemaal met hetzelfde liedje: 'Waar de zon ons heen brengt' van Diggy Dex. Dat het geen eigen tekst is, deert hem niet. “Ik heb nu een tekst die voor honderd procent met m'n eigen leven resoneert. Dus het lijkt alsof ik het zelf heb geschreven en zo voelt het ook.”

Er zit meer achter deze keuze dan alleen dat gevoel, lacht Patrick: “Ik ga voor het eerst in 19 jaar weer eens op vakantie, naar Rhodos. En ik heb constant een zonnebril op!”

'Vrolijk aan het werk'

Hoewel Patrick met regelmaat thuis rapt en z'n broers zijn talent ook al herkenden, wilde hij er nooit iets mee doen. Totdat zijn werkbegeleider bij Aveleijn hem hoorde: "Ik was aan het rappen, terwijl ik vrolijk aan het werk was in een tuin. Hij stelde voor dat ik mee ging doen met Aveleijn's got Talent, maar verplichtte me tot niks." Dat laatste haalde de druk eraf en gaf hem het laatste zetje: "Normaal zou ik zoiets niet snel doen. Dit keer dacht ik: ‘gewoon gaan’.”

Onzekerheid

Inmiddels is optreden de normaalste zaak van de wereld voor de Bornenaar, maar dat was het eerst niet. “Ik was onzeker en voelde ook wat angst. Het lag buiten mijn comfortzone en dat vond ik moeilijk. Als kind heb ik veel meegemaakt en dat is misschien wel één van de redenen waarom ik onzeker was.” Zijn gevoel is nu 180 graden gedraaid. In de show bij 1Twente lacht hij het hele gesprek breeduit. “Ik kreeg deze kans en heb het gewoon gedaan. Het heeft me zelfvertrouwen gegeven.”

Karin Emmerink Eddy van der Schouw Ernst Bergboer
Lees ook
Karin wil nog heel lang Kaatje zijn, 'maar een jonge meid die wél kan zingen, zou ook mooi zijn'

Het gebeurt vaker dat deelnemers compleet veranderen als ze meedoen aan Aveleijn's got Talent vertelt Karin Emmerink, organisator van de talentenjacht. “Patrick is geen uitzondering. Tijdens dit traject ontwikkelen de deelnemers zich. Ouders vertellen ons ook dat hun kinderen veranderen. Daarom gaan we na de finale ook nog even verder met de artistieke ontwikkeling van deze kandidaten. Zou zonde zijn om daar na zaterdag plots mee te stoppen."

“Als deze mensen op het podium staan, dan zie je geen beperking meer, alleen maar talent.”

Alle deelnemers van de wedstrijd hebben twee dingen gemeen: ze hebben allemaal een soort verstandelijke beperking en ze komen hier uit de regio. Patrick heeft zelf veel moeite met zijn aandacht erbij houden en het kiezen van de juiste woorden, zoals hij het zelf verwoordt. Karin Emmerink: “Er doen mensen met verschillende vormen van beperking mee met de show, maar als deze mensen op het podium staan, dan zie je geen beperking meer, alleen maar talent.”

'Ik kan wel huilen'

De deelnemers zijn verdeeld in drie verschillende groepen: playback, meezingen met de band en de live-groep. Patrick zit bij de laatste groep met zijn rap-act. De deelnemers kunnen het goed met elkaar vinden, vertelt hij: “De sfeer onderling is zo gaaf. Het is allemaal zo bijzonder. Het is zo mooi als je het meemaakt. Ik kan er wel van huilen", zegt Patrick emotioneel.

Met elkaar

Aveleijns got talent is en blijft natuurlijk een wedstrijd. Toch maakt het de rapper allemaal niet zo veel uit wie er nou met de winst vandoor gaat. “Ik gun het iedereen van harte om te winnen. Mezelf ook, maar als ik het niet win is het ook goed", zegt hij trots. Toch maakt de, nog onbekende, prijs hem iets gemotiveerder om te winnen. “Het is nog geheim. Het enige wat ik nu kan zeggen is dat alle finalisten ergens mee naar toe mogen", geeft Karin alvast vrij. “Maar alleen de winnaars mogen daar optreden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.