Verkeer
Stuur appje
Zoek

Karin wil nog heel lang Kaatje zijn, 'maar een jonge meid die wél kan zingen, zou ook mooi zijn'

Ze kennen elkaar nu zo'n vijf jaar. Karin Emmerink en Eddy van der Schouw. Samen maakten ze het boekje 'Kaatje Kopstand heeft geluk'. Karin bedacht het verhaal, Eddy verzorgde de illustraties. Samen zaten ze dinsdag 2 november aan tafel bij 1Twente Vandaag.

Verkleedpakje

Karin Emmerink is werkzaam voor het bureau evenementen van Aveleijn, de zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. Typetje Kaatje Kopstand zag het levenslicht toen de Hengelose in 2004 op de zolder van een basisschool het lichtblauw gekleurde verkleedpakje met bijpassend mutsje in een grote koffer aantrof. "Daar moet je wat mee doen", grapte de toenmalige directeur.

Karin emmerink eddy van der schouw Kaatje Kopstand FOTO JE LEUKSTE FOTO
Lees ook
Kindervriend Kaatje Kopstand krijgt eigen boek en theatershow

Sinterklaasvoorstellingen

En dat deed ze. Eerst met vier even creatieve dames onder de noemer K4 in de Kleine Kunst in Hengelo. Ze vermaakten er kinderen en hun ouders. Vanaf 2005 dook Kaatje op bij de sinterklaasvoorstellingen van de theatergroep van Aveleijn. Altijd met Kareltje Kweeniet aan haar zijde. Het project groeide in het Bornse Kulturhus uit tot zo’n 20 uitvoeringen in een week voor basisschoolkinderen en cliënten met en zonder zorgvraag.

“Eddy is mijn grote voorbeeld, een echte theaterman. Hij schrijft, hij regisseert, kan zingen en tekenen. Hij is echt een alleskunner!”

Dame Edda

Eddy kent ze van de jaarlijkse talentenshow Aveleijn's Got Talent. Van der Schouw: "Ik moest in de jury invallen voor Judith Hartman ofwel Tante Sjaan. Ik kwam toen als mijn alter ego Dame Edda. Karin verzorgde de presentatie." De twee hadden een klik en verloren elkaar daarna niet meer uit het oog. Zo was Van der Schouw nauw betrokken bij de sinterklaasfilm die Karin en haar team vorig jaar maakten, toen vanwege corona de theatershows geen doorgang konden vinden.

'Ik had je echt nodig'

Die film moest binnen drie maanden gemaakt worden. Karin: "Iedereen zei: in drie maanden kun je geen film maken." Ze kijkt Eddy aan: "Dat zei jij ook, Ed. Maar je hebt het toch aangedurfd. Ik had je hem echt nodig, anders had ik het niet kunnen fixen."

"Eddy is mijn grote voorbeeld, een echte theaterman. Hij schrijft, hij regisseert, kan zingen en tekenen. Hij is echt een alleskunner!"

icon_main_info_white_glyph

Mini-voorstellingen

De boeklancering van ‘Kaatje Kopstand heeft geluk’ zal gepaard gaan met gratis mini-voorstellingen, waarvan de eerste op woensdag 3 november bij Boekhandel Broekhuis in Hengelo zal zijn. Een week eerder al, op donderdag 28 oktober, verscheen het eerste voorleesboek van de Hengelose schrijfster en theatermaker. Op 10 november is Kaatje nog te gast bij de vestiging van Boekhandel Broekhuis in Almelo.

Stripfiguur

De tekeningen in het vorige week verschenen boek zijn van zijn hand, maar er kwam geen potlood aan te pas: "Ik ben van de potloden, de verf en het papier, maar Karin wilde dat ik het op de computer ging tekenen. Toen ik m'n eerste Kaatje had getekend, vond ze haar veel te oud ogen. Kaatje moest jonger. Dat is gelukt. Uiteindelijk is een soort stripfiguur geworden."

Opvolger?

Karin Emmerink wil nog jaren door als Kaatje, omdat het haar zoveel energie geeft. Maar ze denkt ook steeds vaker na over een auditieshow: "Het lijkt me wel ontzettend gaaf een keer een theaterproductie te maken met een jonge, frisse Kaatje, die wél goed kan zingen. Dat wordt misschien een volgend project?"

Karin Emmerink Eddy van der Schouw Ernst Bergboer
Ze kennen elkaar nu zo'n vijf jaar. Karin Emmerink en Eddy van der Schouw. Samen maakten ze het boekje 'Kaatje Kopstand heeft geluk'.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.