Verkeer
Stuur appje
Zoek

Beats, rhymes en flows: 14 rauwe rappers presenteren Mixtape053 in Metropool Enschede

Jong raptalent, beat- en videomakers doken de studio in en kwamen boven water met een collectief geproduceerde mixtape. Donderdagavond wordt die gepresenteerd in de Saxionzaal van Metropool.

Die mixtape is ontstaan in de winter. Veertien jonge tekstschrijvers en makers doken drie dagen (en nachten) de studio’s in de kelders van Metropool in en gingen aan het werk. “Die kelders zijn een verlengstuk van de straat”, zegt MC Mark de Geest, die de groep begeleidde. “Ik heb gezien hoe deze jongens zijn weggebleven van dat. De tape is straat, maar er zit vet veel liefde en licht in.”

‘Elke line gebaseerd op wat er echt is gebeurd’

Dat vat de reden waarom in elk geval De Geest enthousiast is over het project Mixtape053 wel zo’n beetje samen: echt talent, de rauwheid van de straat die de hunne is, een boodschap voor gasten voor wie dat ook geldt.

LG (Gabriël) pendelt heen weer tussen de rapscene in Amsterdam en Twente, waar hij boys kent. Als er maar een studio is waar hij zijn ding kan doen. “In de studio, daar gebeurt alles. Daar is de kitchen, weet je. Ik moet daar zijn.” Hij rapt over zijn eigen leven. Met een doel. “Ik wil iedereen inspireren om goede dingen te doen in plaats van slechte, omdat ik zelf ook slechte dingen heb gedaan.”

Rap is een uitlaatklep voor hem. Een manier om emoties te uiten, geruststelling te vinden. “Elke line is gebaseerd op wat echt is gebeurd. Ik kan je precies vertellen wat ik ermee bedoel.”

Lees verder onder de afbeelding.


Mark de Geest - Grof - Ysavv - LG
Staand van links naar rechts: Ysavv, LG en Grof. Op de voorgrond: MC Mark de Geest.
Beeld: Ernst Bergboer

Beatmaker Ysavv (Jayden) komt uit Hengelo. “Ik mix en master. Die boys hadden me nodig.” Hij rapt, anders dan LG, niet alleen over zijn eigen leven, maar ook over maatschappelijke thema’s. “De meeste rappers hebben het over auto’s en geld en zo. Daar heb ik niks mee. Ik rap over een sociaal punt.”

Grof is het rapper-alter-ego van Finn. Een rap-karakter, ontleend aan de directheid van teksten. Niet aan wat je zou denken: ruw taalgebruik. “De sound, weet je. Alles wat ik spit, dat is direct.” Grof besteedt veel tijd aan zijn teksten. “Het zijn verhaaltjes, dubbelzinnige rhymes.

Allemaal goed

De mixtape die donderdagavond in première gaat, is een eerste vrucht van het werk van deze veertien jongens en meiden die hun vleugels uitspreiden in Studio15, een initiatief van Kaliber Kunstenschool en welzijnsorganisatie Alifa. De meesten van hen staan voor het eerst op een podium. ‘Het eerste teken van leven van een nieuwe lichting hiphop- en rap-talenten uit het oosten van Nederland’, tikt Metropool bij de aankondiging van de show.

De Geest onderschrijft dat. “Ik zou hier niet komen als ik niet honderd procent geloof in dit talent. Deze jongens zijn awesome, maar ze zijn allemaal goed.”

icon_main_info_white_glyph

STU15: Mixtape053 Releaseparty

Saxionzaal Metropool
donderdag 18 april 2024
20:00 uur - toegang vrij

On stage: Zizi, Era, Ootje, Jerra, Raffa, Yugend, Ysavv, No$savant, Grof, Ardi, Nsiie, Kiddo, LG, Della, Obi, Api, Silentvolume!

Ondersteuning: DJ’s Tamimou, 21L

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.