Verkeer
Stuur appje
Zoek

Alles ligt weer open: wie mag vanaf 2025 een kunstpodium in Hengelo invullen?

20240613 vlag kunst in de schouwburg IMG 2085
De afgelopen twee jaar organiseerde SchouwArt meer dan veertig exposities in Schouwburg Hengelo
Beeld: 1Twente

Welke organisatie mag vanaf volgend jaar invulling geven aan een kunstpodium in de stad? Al twee jaar lang doet SchouwArt dat, vanuit Schouwburg Hengelo, maar de huidige subsidieregeling ’presentatie beeldende kunst’ loopt aan het einde van het jaar af. De gemeente laat echter weten dat deze regeling voor de periode 2025 - 2027 per 1 juni jl. weer is opengesteld. Dat betekent dat alle geïnteresseerde partijen, inclusief SchouwArt, opnieuw een aanvraag kunnen indienen. Deadline: 1 oktober 2024.

SchouwArt

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat SchouwArt opnieuw invulling mag geven aan een kunstpodium. Alle geïnteresseerde organisaties kunnen een plan indienen en hebben gelijke kansen. Uit alle aanvragen zal vervolgens een keuze worden gemaakt, nadat de adviescommissie Beeldende Kunst (BKV) de plannen heeft bekeken en beoordeeld.

De gemeente zegt tevreden te zijn over de manier waarop SchouwArt de afgelopen jaren invulling heeft gegeven aan een kunstpodium in de schouwburg. In totaal organiseerde deze stichting meer dan 40 exposities en SchouwArt bouwde in korte tijd veel bekendheid op bij kunstliefhebbers.

Meeste punten

Het plan van SchouwArt kreeg bij de aanbesteding in 2022 het hoogste aantal punten (32) en scoorde met name hoog op de punten 'locatie in de binnenstad', 'een mooie mix van kunstenaars' en 'goede plannen voor randprogrammering en educatie'. Naast SchouwArt dienden destijds ook Broedplaats Oogst, Museum Hengelo (beiden 20 punten) en Oyfo (28 punten) een aanvraag in.

“Geïnteresseerde partijen kunnen hun plannen en hun aanvraag indienen voor 1 oktober 2024.”

Permanent kunstpodium

In Hengelo wordt al jaren gesproken over een kunstpodium in de stad waar het gehele jaar tentoonstellingen en exposities worden gehouden. In 2021 werd in de raad een onderzoek gepresenteerd over de kosten van zo'n permanente plek. De gemeenteraad nam vervolgens een motie aan en gaf het college opdracht op zoek te gaan naar een geschikte locatie in de stad.

SchouwArt mocht in de tussentijd al invulling geven aan het organiseren van exposities in de schouwburg. Die locatie wordt gezien als tijdelijke oplossing, want de raad wil graag een vaste plek in de stad.

Geschikt pandje

Voormalig wethouder van cultuur en ex-raadslid Bas van Wakeren informeerde op 8 november jl. tijdens de begrotingsbehandeling bij wethouder Marie-José Luttikholt of er al een geschikt pandje was gevonden voor een kunstpodium. Zij gaf aan druk bezig te zijn: "We zijn er nog niet uit, anders had u het wel gehoord." Luttikholt liet wel weten al een prominent pand in de stad op het oog te hebben, maar voegde daaraan toe: "Een broedende kip moet je niet storen. We zijn in onderhandeling."

20240613 pand hengelo promotie IMG 0162
De gevel van Markt 8 wordt op dit moment opgeknapt
Beeld: 1Twente

Markt 8

Begin dit jaar werd bekend dat het pand aan Markt 8, op dit moment ook het onderkomen van Hengelo Promotie, in beeld was als mogelijke locatie in de stad, maar nog wel met een grote slag om de arm. De gemeente zei vervolgens uiterlijk in het tweede kwartaal een definitief besluit te nemen in goed overleg met betrokken partijen en de pandeigenaar. Er moest onder meer nog worden gekeken of het pand wel groot genoeg zou zijn en geschikt voor exposities. Er waren op dat moment ook problemen met de kelder, die steeds vol grondwater loopt en daardoor dus ongeschikt is als opslagruimte.

Gevelrenovatie

De gemeente wil niet bevestigen of er inmiddels al een officieel besluit is genomen en of Markt 8 inderdaad het onderkomen van een nieuw kunstpodium wordt. Dat de buitenkant van dit pand op dit moment wordt opgeknapt, zou daar los van staan. "De eigenaar is door de puiencommissie gestimuleerd om de gevel aan te pakken. Die wordt weer in de oude staat teruggebracht en krijgt daarmee weer zijn oude allure terug." Het plan is ook om op de eerste verdieping de letters ‘Pezie’ weer in ere te herstellen, zoals die er vroeger ook op zaten. Pezie was een kledingmagazijn in de jaren dertig van de vorige eeuw.

"Als het bekend wordt wie de nieuwe huurder van het pand wordt, dan worden ook de ramen aangepast. Deze werkzaamheden zijn nog even achterwege gelaten omdat Hengelo Promotie hier nu nog actief is."

20230318 schouwart IMG 3742
Lees ook
SchouwArt staat na een jaar op de kaart als nieuw Hengelo's kunstpodium
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.