Verkeer
Stuur appje
Zoek

SchouwArt staat na een jaar op de kaart als nieuw Hengelo's kunstpodium

Een jaar geleden werd SchouwArt opgericht, het nieuwe podium voor de beeldende kunst in Hengelo. De stichting timmert sindsdien stevig aan de weg om kunst voor iedereen toegankelijk te maken in de schouwburg, het huidige onderkomen van de stichting.

Ambitie

SchouwArt-voorzitter Renata de Frankrijker en bestuurslid Anita Boerrigter zijn tevreden met wat er is neergezet in een jaar tijd. In het theater heeft de beeldende kunst écht de ruimte gekregen op verschillende plekken. Iedere twee maanden is er een nieuwe gezamenlijke tentoonstelling, waarin kunstenaars uit verschillende disciplines hun werk laten zien in meerdere exposities. SchouwArt organiseert zeker 15 tot 20 exposities per jaar.

20230318 schouwart IMG 3742
De exposities bij Kunstpodium SchouwArt zijn te zien in Schouwburg Hengelo
Beeld: Emile Urban

Bezoekers

Steeds meer mensen weten de exposities in de schouwburg te vinden en ook te waarderen. Alle ruimtes zijn gratis toegankelijk en geopend op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en zaterdagmiddag. "Op een rustige dag kunnen dat tien mensen zijn, maar op een drukke dag zijn dat wel twintig tot dertig mensen", zegt De Frankrijker. "Als we een rondleiding geven met een aantal kunstenaars erbij, dan zie je dat de bezoekcijfers verder stijgen. Mensen vinden dat leuk en willen graag in gesprek met de kunstenaars."

Gevestigd aan de overzijde van Centraal Station Hengelo levert dat regelmatig ook spontaan bezoek op. "Soms komen mensen even kijken die toch op de trein moeten wachten. Ik sprak laatst een meneer die al voor de zoveelste keer kwam kijken, omdat zijn trein vertraging had. Dat soort dingen vind ik heel erg leuk."

“We zijn eigenlijk nog maar net begonnen, dus we willen ook kijken hoe we het nog professioneler kunnen maken.”

Kunstzaal

Stichting SchouwArt kreeg in juni vorig jaar subsidie toegewezen van de gemeente Hengelo om een nieuw podium voor de beeldende kunst in de stad vorm te geven. Het was nét voor de zomervakantie. Creatieve Broedplaats Twente (Oogst), Oyfo en Oald Hengel/Museum Hengelo dongen ook mee, maar bij de gemeentelijke beoordeling scoorde SchouwArt de meeste punten met een goed uitgewerkt programma en een mix van vele kunstenaars.

De stichting lijkt inmiddels ook de beste papieren te hebben om straks ook een vaste eigen kunstzaal voor de beeldende kunst in Hengelo te exploiteren. De gemeente wil dat er straks zo'n plek in de stad komt. Boerrigter: "SchouwArt is daarover nog in gesprek met de gemeente, maar op dit moment zijn we vooral bezig met de exposities in de Schouwburg."

Schouwburg

Als het gaat om de schouwburg als locatie voor het exposeren van beeldende kunst, dan is het bestuur daarover zeer tevreden. De Frankrijker verwijst naar ook de meerwaarde van het gebouw, waar veel faciliteiten aanwezig zijn, zoals horeca. "Je kunt veel meer bieden dan een expositieruimtes alleen." De Frankrijker vraagt zich af of er een traditionele kunstzaal moet komen of dat een alternatief beter is. Ze wil alle opties openhouden, waarin van alles mogelijk is en ook dingen naast elkaar kunnen bestaan of dingen samen gedaan kunnen worden. "We gaan het zien in de toekomst."

“Wij vinden de schouwburg een hele mooie plek, omdat je mensen die normaal niet naar kunst komen kijken, ze daar toch mee in aanraking brengt.”

Kunstklimaat

Inmiddels lijkt het kunstklimaat zich te verbeteren in Hengelo met de komst van SchouwArt, maar ook met initiatieven als De Möllerwerf in de haven van Hengelo. De Frankrijker juicht deze ontwikkeling toe en denkt dat dit de stad uiteindelijk veel oplevert. "In gemeentes met veel kunst en cultuur wonen mensen met veel plezier en ze trekken er ook naartoe. Voor de economie is dat erg goed."

Boerrigter, die zelf ook beeldend kunstenaar is, denkt dat het belangrijk is dat een stad een vaste kunstplek heeft waar kunstenaars kunnen exposeren. "Wij vinden dat de schouwburg daar een hele mooie plek voor is, omdat je mensen die normaal niet naar kunst komen kijken zo toch met kunst in aanraking brengt." SchouwArt gaat het komende jaar door op de ingeslagen weg en wil zich verder doorontwikkelen. "We zijn eigenlijk nog maar net begonnen, dus we willen ook kijken hoe we het nog professioneler kunnen maken", zegt De Frankrijker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.