Verkeer
Stuur appje
Zoek

Rood kunstwerk achter Lambertusbasiliek krijgt naam Wilskracht: 'Eerbetoon aan maker en stad'

20240607 onhulling rood beeld hengel foto emile urban IMG 0529
Wethouder Marie-José Luttikholt: "Eén naam sprong er écht voor ons echt uit, omdat die eer doet aan de kunstenaar en het fantastische mooie kunstwerk, maar ook aan wat we willen uitstralen als Hengelo."
Beeld: Emile Urban

Het acht meter hoge rode kunstwerk in de nieuwe kerktuin achter de Lambertusbasiliek in Hengelo heeft de naam Wilskracht gekregen. Dat is vrijdag bekendgemaakt. De naam is gekozen uit ruim 300 voorstellen, die inwoners van de stad hebben ingestuurd na een oproep begin vorig jaar van Lokaal Fonds Hengelo. De geldschieter deed het kunstwerk cadeau aan de stad vanwege het 50-jarige bestaan van de stichting. Inwoners mochten eerder ook al kiezen uit drie mogelijke kunstwerken. Het beeld van kunstenaar Jan Wils won uiteindelijk die wedstrijd.

Veel namen ingestuurd

Wethouder van cultuur Marie-José Luttikholt, die aanwezig was bij de onthulling samen met haar collega-wethouder Gerard Gerrits, bedankte Lokaal Fonds Hengelo voor het geschenk aan de stad. “Dit kunstwerk verfraait onze binnenstad enorm. Als je hier langsfietst of loopt, dan kom je de binnenstad binnen. Dat dit mooie kunstwerk leeft, hebben we gemerkt aan de vele namen die zijn ingestuurd." Gerrits zat samen met Luttikholt in de jury om de knoop door te hakken over de winnende naam. Dat bleek nog een hele puzzel met zoveel namen en de bijpassende beschrijvingen die mensen allemaal instuurden.

“Dat dit mooie kunstwerk leeft, hebben we gemerkt aan de vele namen die zijn ingestuurd.”

Krachtig Hengelo

"Eén naam sprong er écht voor ons echt uit, omdat die eer doet aan de kunstenaar en het fantastische mooie kunstwerk, maar ook aan wat we willen uitstralen als Hengelo. We willen graag een krachtig Hengelo zijn", sprak Luttikholt. Er waren meerdere mensen die met dezelfde naam kwamen; Michelle Meijer en Janine Westerik. Zij werden in de bloemen gezet en kregen een lunch ónder het kunstwerk aangeboden.

Het kunstwerk is ontworpen door beeldend kunstenaar Jan Wils uit Eindhoven, die het beeld zelf de naam Figuratief rood beeld had gegeven. Wils onthulde het bordje met de naam en sprak in het bijzijn van meer dan honderd belangstellenden van een prachtige dag: "Wat ik zelf hoor, is dat het beeld ontzettend goed wordt ontvangen en dat ik een heleboel Hengeloërs blij heb gemaakt. Ook een paar niet, maar zo is het leven.” De gemeente Hengelo is straks zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het kunstwerk en Wils gaf de gemeente nog een tip mee: "De kleur is Ral 3000 (de kleurcode van vuurrood, red). Schilder dat er maar op, dan komt het goed.”

 • 20240607 onhulling rood beeld hengel foto emile urban IMG 0519
  Een sfeerimpressie van de ochtend waarop de naam van het werk bekendgemaakt werd.
  Beeld: Emile Urban
 • 20240607 onhulling rood beeld hengel foto emile urban IMG 0529
  Een sfeerimpressie van de ochtend waarop de naam van het werk bekendgemaakt werd.
  Beeld: Emile Urban
 • 20240607 onhulling rood beeld hengel foto emile urban IMG 0497
  Een sfeerimpressie van de ochtend waarop de naam van het werk bekendgemaakt werd.
  Beeld: Emile Urban
 • 20240607 onhulling rood beeld hengel foto emile urban IMG 0496
  Een sfeerimpressie van de ochtend waarop de naam van het werk bekendgemaakt werd.
  Beeld: Emile Urban
 • 20240607 onhulling rood beeld hengel foto emile urban IMG 0540
  Een sfeerimpressie van de ochtend waarop de naam van het werk bekendgemaakt werd.
  Beeld: Emile Urban

Fuldauer Fonds

Voorzitter René Pigge van Lokaal Fonds Hengelo noemde het kado aan Hengelo een symbool van de verbondenheid van de stichting en de toewijding aan de stad. Jaren geleden veranderde de stichting zijn naam van Fuldauerstichting naar Lokaal Fonds Hengelo. Pigge maakte vrijdag bekend dat deze naam per direct wordt veranderd naar het Fuldauer Fonds. Dit om recht te doen aan de grondlegger van de stichting, de Hengelose huisarts Fuldauer (1921-2007).

"Zoals jullie weten komt onze stichting voort uit de nalatenschap van dokter Fuldauer. Hij was een toegewijde huisarts, wiens gedachtengoed ons blijft inspireren. Daarom, als eerbetoon aan zijn toewijding en inzet voor het welzijn van deze gemeenschap, veranderen wij onze naam en gaan we vanaf nu door het leven als het Fuldauer Fonds.

230103 stadstuin hengelo GEMEENTE HENGELO
Lees ook
Hengeloërs kunnen drie maanden lang kiezen welk kunstzinnig kado ze willen

De Hengelose stichting is van grote waarde voor de stad door het financieel mede ondersteunen van maatschappelijke initiatieven in Hengelo en de kernen Beckum en Oele. "Net als kunstwerken verschillende reacties kunnen oproepen, geloven wij dat elke initiatief, groot of klein, de potentie heeft om verborgen verhalen, emoties en ideeën naar de oppervlakte te brengen. Door dit te ondersteunen en samen te werken, kunnen we een sterker en meer verbonden gemeenschap creëren, waar iedereen de kans krijgt om te bloeien en te groeien."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.