Borne
Video

Sinterklaasvoorstelling verhuist van theater naar witte doek

Al ruim vijftien jaar speelt een toneelgroep, onder leiding van medewerkers van zorginstelling Aveleijn, sinterklaasvoorstellingen in het Kulturhus in Borne. In een week tijd komen er dan zo'n 3.500 kinderen en mensen met een verstandelijke beperking op de shows af. Dit jaar is alles anders: geen theatershows, geen duizenden kinderen over de vloer, maar wél een spectaculaire film.

'Ze verklaarden mij voor gek'


De Hengelose Karin Nijhof is al die jaren verantwoordelijk voor de organisatie en ze speelt daarnaast ook nog eens de rol van Kaatje Kopstand, een vrolijke dame, die samen met sinterklaas de hoofdrol in het jaarlijkse stuk speelt: “Toen duidelijk werd dat er vanwege corona dit jaar geen theatervoorstelling in zat, hebben we de knop heel snel omgezet. Mensen verklaarden mij voor gek, maar het is toch gelukt: in 3,5 maand tijd hebben we met heel veel enthousiaste vrijwilligers een één uur durende speelfilm gemaakt.”

Hieronder de trailer van de film Kaatje Kopstand & Sinterklaas, Alles is Anders

Eddy van der Schouw

Jos Brummelhuis vervulde die andere belangrijke rol: die van sinterklaas. Maar hij is ook de man die al jaren de regie voert over de theatervoorstelling. Dit keer mocht hij het voor film doen. En da’s toch een andere discipline, vertelt hij: “Gelukkig had ik Eddy van der Schouw die op de achtergrond alle scenes heeft voorbereid. Waar staat de camera precies? Hoe bewegen de mensen in het beeld? Dat noem je de ‘shotlist’. Hierdoor hoefde ik me alleen maar te focussen op het spel, wat ik normaal in het theater ook doe.”

icon_main_quote_red_glyph

“Mensen verklaarden mij voor gek, maar het is toch gelukt om in 3,5 maand tijd een speelfilm te maken.”

Karin Nijhof

Uiteraard moesten de makers rekening houden met de coronaregels. Brummelhuis: “Omdat we deels werken met mensen met een verstandelijke beperking hadden we daar extra aandacht voor. Als je in de film grote groepen ziet, bijvoorbeeld in een optocht, dan lopen ze echt meters uit elkaar. Een paar keer hebben we voorafgaande aan opnames zelfs mensen getest, die dichter dan anderhalve meter bij elkaar in de buurt moesten komen. Gelukkig hebben we op de set uiteindelijk niet te maken gehad met corona.”

'De bezoekers zitten echt helemaal in het stuk'

Het theaterstuk wordt jaarlijks opgevoerd voor duizenden kinderen en mensen met een verstandelijke beperking. Twee heerlijke groepen om voor te spelen, vindt Nijhof. “Dat zal ik dit jaar wel missen. Dat er volwassen mensen met het verstandelijk niveau van een vier- of vijfjarige tijdens de voorstelling naar het podium lopen om een speler te waarschuwen of juist aan te moedigen. De bezoekers zitten echt helemaal in het stuk.”

Film ook te zien bij 1Twente

De première is vrijdag 20 november in het Kulturhus in Borne. Daarna volgen nog een paar ‘draaibeurten’, allemaal besloten. Alleen cast, crew en wat familieleden zijn welkom. Daarna wordt de film vertoond op een groot aantal basisscholen in de regio en op de vestigingen van Aveleijn, om vervolgens online aangeboden te worden. De film zal eind november, begin december ook bij 1Twente te zien zijn. De data en tijden worden nog bekendgemaakt.

Jos Brummelhuis Ernst Bergboer
Jos Brummelhuis vervulde die andere belangrijke rol: die van sinterklaas. Maar hij is ook de man die al jaren de regie voert over de theatervoorstelling. Dit keer mocht hij het voor film doen. © Ernst Bergboer / 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.