Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stemmen op Europa in Enschede: wat je moet weten

Stembureau museumfabriek
Stembureau Museumfabriek
Beeld: 1Twente

Ook Enschede gaat op 6 juni naar de stembus. Dat kan op een heleboel plekken: in je wijk, bij je werk, op school. De gemeente stampt 75 stembureau’s uit de grond, waaronder enkele bijzondere. Dit is wat je moet weten.

Bijna alle stembureau’s zijn geopend van 07.30 uur tot 21.00 uur. Éen uitzondering is het NS station, waar je kunt stemmen van 06.00 uur tot 20.30 uur. Neem voor het stemmen je stempas en legitimatiebewijs (ID-kaart, paspoort, rijbewijs) mee.

Gratis museumbezoek

De Museumfabriek en het Rijksmuseum zijn ook omgedoopt tot stembureau. Op 6 juni kun je er niet alleen stemmen, maar zijn de tentoonstellingen ook gratis toegankelijk. Bij de Museumfabriek kun je tot 17.00 uur kosteloos de exposities bezoeken. Het Rijksmuseum is tot 20.00 uur geopend voor publiek. Beide stembureau’s zijn wel gewoon open tot 21.00 uur.

Inclusief stembureau

Mensen met een gehoor- en/of zicht-beperking kunnen terecht bij het stembureau aan ’t Achtervoort 1 in Enschede. Het bureau is speciaal ingericht zodat iedereen kan stemmen. Zo zijn er stemmallen met voelbare cijfers en braille, een stembox die partijen en kandidaten opleest, een tolk en een communicatiepost die de stem van een medewerker omzet naar je hoortoestel.

Met je stempas stem je in Enschede. Wil je stemmen in een andere gemeente? Dan kun je nog tot 05 juni 17.00 uur digitaal een kiezerspas aanvragen via enschede.nl/verkeizingen-europees-parlement.

icon_main_info_white_glyph

Wat zie je van Europa terug in Enschede?

Meer dan 70 procent van de wetgeving waar we mee te maken hebben komt uit Brussel. Denk aan het klimaatneutraal zijn in 2050 en het terugdringen van stikstof. Die Europese besluiten zien we terug in Nederland - en ook nog lokaler - in Enschede.

De Enschede Fietst app, de Stadsbeek in Stadsveld tegen wateroverlast en het dronecluster, het zijn allemaal projecten die betaald zijn met Europees geld. Onlangs ging er nog 7,5 miljoen Europees subsidiegeld naar Twente om de werkloosheid terug te dringen en mensen naar werk te begeleiden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.