Enschede
Video

Urban jungle in Mekkelholt

Tussen twee torenflats in het Enschedese Mekkelholt verschijnt een groene oase. Bewonersclub Beien nam het initiatief voor een ‘tiny forest’, basisscholen ’t Zeggelt en de Menkotoren haakten aan. Woensdagochtend plantten kinderen zeshonderd bomen, de eerste stap in een complete plein-makeover.

Meer groen in de bebouwde omgeving, meer biodiversiteit, kinderen betrekken bij alles wat er leeft en vliegt en groeit en nestelt in het groen. Dat is het idee achter de ‘tiny forests’, die sinds een jaar of wat over in Nederland verrijzen.

Registered trademark ®

Tweehonderd vierkante meter, zo groot als een tennisbaan. Dichtbegroeid, als een jungle. Dat is klein. Maar een voordat je zoiets een tiny forest mag noemen, is er meer nodig. Minimaal vijfentwintig boomsoorten. Inheemse. Planten volgens een zorgvuldig uitgedachte bosbouwmethode. Takken en bladeren blijven liggen. Er is een buitenlokaal voor natuuronderwijs. Een heus tiny forest heb je niet zomaar. Het is zelfs een geregistreerd merk.

Over vijftig jaar…

Het bosje bij Beien is een stukje groter dan een tennisbaan, maar voldoet verder aan al die voorwaarden. Dat betekent onder meer dat het zich gegarandeerd tien jaar ongestoord kan ontwikkelen. Daarmee hebben basisschoolleerlingen een oerwoudje als studieobject middenin de wijk, maar ook voor ouders en buurtbewoners is het een boeiende en fijne plek in wording. Met een beetje mazzel staat een aantal van die bomen er over veertig jaar nog, even groot als de exemplaren die nu rondom het plein staan. Dan zullen het er nog hooguit vijftien zijn, schatten experts.

Beien tiny forest Ernst Bergboer
Zeshonderd bomen... leerlingen van 't Zeggelt en de Menkotoren plantten ze © Ernst Bergboer

Wateropvang en pluktuin

Dat tiny forest is niet de enige nieuwe ontwikkeling bij en rondom Beien. Er liggen plannen om in het voorjaar ook de rest van het plein opnieuw in te richten. Er blijft plek voor activiteiten en buurtfestivals, oudere kinderen kunnen er blijven ballen, maar er komt wateropvang en een pluktuin met wilde bloemen. Beien had al een forse moestuin met twee bijenvolken, die worden verzorgd door twee imkers uit Enschede Noord.

In 1Twente Vandaag spraken we met Wilma Quak en Els de Graaf, namens Beien verantwoordelijk voor het kersverse tiny forest. En de moestuin.

Wilma Quak Ernst Bergboer
Wilma Quak, Beien © Ernst Bergboer
Els de Graaf Ernst Bergboer
Wilma de Graaf, Beien © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.