Twente

GGD Twente: dalende lijn besmettingscijfers zet zich voort

De GGD ziet nog steeds een dalende lijn in het aantal besmettingen in Twente. Dat maakte de gezondheidsorganisatie vandaag bekend tijdens een wekelijks persmoment samen met de Veiligheidsregio Twente. Maar met 1868 besmettingen in de afgelopen week zijn dat er nog steeds te veel.

Erik Maarsingh
Erik Maarsingh van de GGD. © 1Twente

Vorige week telde de GGD nog 2020 positieve besmettingen. Met 1868 besmettingen zet zich de dalende lijn dus voort. “Op dit moment zitten we op 266 besmettingen per dag. Dat zijn nog te veel, omdat we volgens het kabinet naar 44 besmettingen per dag moeten”, licht Erik Maarsingh van de GGD toe. Dit exacte cijfer heeft te maken met de verschillende escalatieniveaus waarin Nederlandse regio’s zich bevinden. De niveaus waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig tonen aan welke maatregelen er in verschillende regio’s gelden. “In Twente zitten we nog steeds op het niveau zeer ernstig, omdat we meer dan 250 besmettingen per dag hebben”, vult brandweercommandant Stephan Wevers aan.

Opsporing

Inmiddels kan de GGD Twente ook het bron- en contactonderzoek beter uitvoeren. Per dag gaan meer dan 250 mensen aan de slag en zijn op zoek naar clusters. “Zo’n bron- en contactonderzoek kan soms wel 8 uur duren voordat je een cluster hebt opgespoord. Op dit moment hebben we zo’n 50 clusters in deze regio”, aldus Maarsingh. “Deze clusters zitten met name in het voortgezet onderwijs, in de zorgsector en in bedrijven.” Vorige week telde de GGD nog 25 clusters. "Dat we nu meer clusters hebben gevonden, heeft met name te maken met het feit dat we weer beter kunnen onderzoeken waar de besmettingen liggen", legt Maarsingh uit.

icon_main_quote_red_glyph

Wel het belangrijkste woord voor de komende tijd: volhouden.

Arjen Gerritsen

Testen

De gezondheidsorganisatie is nog steeds bezig met een opschaling van de testcapaciteit. Aanstaande zaterdag wordt er in Rijssen-Holten teststraat nummer acht in gebruik genomen. Ook een antigeensnelteststraat staat op dit moment op de planning. Concretere plannen volgen de komende weken.

De GGD geeft aan positief te zijn over de daling, maar laat ook duidelijk weten “dat we er nog lang niet zijn”. Vanaf vandaag geldt in Twente weer een nieuwe noodverordening waarin nog steeds wordt vastgelegd wat de gedeeltelijke lockdown inhoudt. “In de cijfers zien wij dat mensen zich aan de maatregelen houden”, laat plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio, Arjen Gerritsen weten. “Maar dat betekent wel dat we moeten volhouden. Wel het belangrijkste woord voor de komende tijd: volhouden.”

Deze noodverordening, zo verwacht Gerritsen, gaat 1 december over in de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, oftewel de spoedwet. “Hier gaan we niet veel van merken, omdat de actuele maatregelen ongeveer hetzelfde blijven. Nieuw is wel dat we straks verplicht een mondkapje moeten dragen in alle publieke binnenruimtes.”

Arjen Gerritsen
Burgemeester van Almelo en plaatsvervangend voorzitter van de Veiligheidsregio Twente Arjen Gerritsen. © 1Twente

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.