Verkeer
Stuur appje
Zoek

Eerste Twentse carnavalsvereniging presenteert hoogheid in juni: 'Wij willen ook 's zomers feesten!'

Lang was carnaval een nogal conservatief feestje voor een duidelijk afgebakende doelgroep. Dat is het allang niet meer. Ook vrouwen of mensen met een kleurtje kunnen hoogheid worden. En er zijn prinsen die geen bier, maar cola drinken. Toch kan het nog altijd een stuk losser, vertelt Daiël Dinter. Hij organiseert met zijn vereniging het eerste zomercarnaval van Twente. Zondag wordt het gevierd in de Loft XL in Hengelo.

Dinters vereniging is TCV de Gummiganze. Waarbij TCV staat voor 'Twentse Carnavalsvereniging' en Gummiganze het Twentse woord voor 'badeendje' is. "Onze slogan? Carnaval vier je niet in je eendje! Bij ons is er heel veel mogelijk en in principe kan iedereen lid worden. Wij willen met de tijd meegaan", aldus de 23-jarige Hengeloër.

TVC De Gummiganze
Lees ook
Eerste regionale carnavalsvereniging van Twente is een feit: TCV de Gummiganze

Geen kwaad woord overigens uit de mond van Dinter over bestaande verenigingen: "Ik ben zelf opgegroeid met carnaval in de Achterhoek. In Eibergen waar ik woonde, was niet veel te beleven, maar in Neede en Groenlo wordt echt carnaval gevierd. Met de muziekvereniging waarvan ik lid was, liep ik altijd mee in de optochten. Dat was prachtig."

“Waar andere verenigingen hun prins of prinses op of kort na 11 november bekendmaken, doen wij dat nu al.”

Nu woont ie in Hengelo. Een tijdje terug kwam hij aan de praat met de voorzitter van de Twentse carnavalsvereniging in oprichting: "Zijn verhaal sprak me heel erg aan. Het hele jaar door carnaval vieren met mensen uit de hele regio en daarbij zoveel mogelijk de verbinding zoeken met verenigingen van buiten die regio en zelfs van buiten Nederland."

Geen leden uit Oldenzaal

De Gummiganze is de eerste vereniging die leden kent uit verschillende Twentse plaatsen. Dinter: "We bestaan nu een jaar en zo'n vijftig mensen zijn lid. Vooral mensen uit Hengelo, Borne, Enschede en Glanerbrug en omliggende dorpen. Nog niet uit echte carnavalsplaatsen als Losser en Oldenzaal. Maar iedereen is welkom."

Lees verder onder de afbeelding.


240607 Daiel Dinter Gummiganze FOTO
Daiël Dinter: "Waar andere verenigingen hun prins of prinses op of kort na 11 november bekendmaken, doen wij dat nu al."
Beeld: Ernst Bergboer / 1TWENTE

Dat geldt ook voor de eerste prins of prinses van De Gummiganze. Die wordt zondag in Hengelo gepresenteerd. Het enige dat Dinter wil loslaten, is dat het een mens is: "Ik ga nog niks verklappen." Op de vraag van de interviewer hoe progressief de keuze is, licht hij toch een tipje van de sluier: "Zeven op een schaal van tien."

Zondagmiddag rond vier uur is het bekend. Iedereen kan bij dat feestje zijn. De entree is gratis, maar je dient je wel aan te melden.

Belgen, Duitsers, Hollanders

Dinter rekent zondag op een grote afvaardiging van buiten de regio: "Het feest begin om half twee, maar we gaan daarvoor al lunchen met onze gasten uit België, Noord-Holland en Duitsland. Daarna barst het los met veel muziek en dans en rond half vier is de opkomst van onze eerste hoogheid. Waar andere verenigingen hun prins of prinses op of kort na 11 november (de elfde van de elfde, red.) bekendmaken, doen wij dat nu al."

Eigen wagen

De carnavalskalender is vanaf november al rammetje vol, dus dat komt iedereen goed uit, vertelt de feestlustige Hengeloër. Overigens wil Dinter lang niet alles veranderen: "Wat goed is, blijft behouden. We zullen ook gewoon carnaval vieren in de wintermaanden, samen met de andere verenigingen en ook aan zoveel mogelijk optochten meedoen. Afgelopen jaar was het een loopgroep, maar we werken aan een eigen wagen."

240606 gummiganze logo
Het logo van TCV de Gummiganze
Beeld: gummiganze
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.