Verkeer
Stuur appje
Zoek

‘Eurovisiekoorts’ neemt Enschede over: ‘Ik hoop dat Joost wint, maar anders gun ik het de Belgen’

Het Eurovisie Songfestival bij Stonewall in Enschede
Beeld: Julian Vriend

Het is misschien het meest besproken evenement van dit jaar: het Eurovisie Songfestival. Zo ook in Enschede waar op meerdere plekken meegekeken wordt met het muziekevenement.

De één vindt het nummer van Joost Klein niet om aan te horen en de ander vindt het de beste inzending in jaren. Eén ding hebben beide gevallen gemeen: gekeken wordt er.

‘Geweldige act’

Een volgepakte zaal bij gaycafé Stonewall in de Walstraat in Enschede. Mensen tellen in spanning af tot het de beurt is aan nummer zestien Joost Klein. Onder luid gejuich begint de act waarna er luidkeels ‘Europapa’ meegezongen wordt. Na het optreden heerst er een positief gevoel. “Dit moet wel winnen”, zegt één van de bezoekers. “De act, het nummer… Alles klopt”, voegt een ander eraan toe.

Ten points go to...

Om de avond nog meer kleur te geven is er een spelletje gemaakt bij het gaycafé. Een formulier met puntensysteem is opgezet en zo kunnen deelnemers hun eigen mening ventileren door tien punten per onderdeel te geven. “Het maakt het kijken leuker”, zegt een bezoeker. Door het systeem vinden de bezoekers van Stonewall ook de andere nummers leuker. “Ik hoop dat Joost wint, maar anders gun ik het de Belgen. Die hebben een goede act.”

Lees verder onder de afbeelding.


Stempapieren Eurovisie Songfestival bij Stonewall
De bezoekers van Stonewall konden zelf ook hun mening geven
Beeld: Julian Vriend

Op verschillende locaties in Enschede wordt gekeken naar de halve finale van het Songfestival. Ook bij onder andere Aspen Valley en het nieuwe café The Jolly Jug wordt het Europese muziekfeest uitgezonden. Op de terrassen staan telefoontjes op de tafel waaruit muziek schalt, soms tot ongenoegen van andere tafelgasten. “Was het vandaag ja?”, klinkt het op het terras van The Jolly Jug.

Finale

Zaterdag mag Enschede zich nog één keer opmaken voor het Songfestival. Dan mag Joost Klein opdraven bij de finale in Malmö. De barman van Stonewall weet daarover één ding zeker: “Het wordt een gekkenhuis.”

Eurovisie Songfestival in Enschede bij The Jolly Jug
Het nieuwe café The Jolly Jug zat klaar voor de Nederlandse inzending Joost Klein
Beeld: Julian Vriend
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.