Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose Boekenmarkt krimpt: ‘Boekenverkopers worden ouder en stoppen’

Almelose Boekenmarkt
Beeld: Björn van den Elst

De Boekenmarkt in Almelo is inmiddels een traditie op Hemelvaartdag. Organisator Ruud de Jong stapte er 18 jaar geleden in. ”Maar de Almelose Boekenmarkt bestaat al langer. Oudere verkopers stonden er al ver voor die tijd.”

Op deze Hemelvaartsdag staan er in totaal ruim 100 boekenkramen in de stad opgesteld. Ze zijn niet te missen op en tussen de drie bekende pleinen in het Almelose centrum: het Marktplein, de Koornmarkt en het Waagplein. Toch neemt het aantal kraampjes af, constateert De Jong, onder plaatsgenoten bekend als uitbater van Proeflokaal België. ”Aan de publieke belangstelling ligt het niet. Die is onverminderd groot. Het is altijd druk en liefhebbers komen vanuit de wijde omtrek voor de Boekenmarkt naar Almelo. Maar de verkopers worden ouder. Dat is wel een probleem. Vooral ook omdat de jonge aanwas uitblijft.”

“De route is dezelfde gebleven, met het verschil dat er meer muziekacts zijn ingepast”

Op de Boekenmarkt zelf is het er niet minder gezellig om. Om 8 uur meldden zich de eerste boekenwurmen al. Net als andere jaren wordt er grote drukte verwacht. "De route is dezelfde gebleven, met het verschil dat er meer muziekacts zijn ingepast. Zo lossen we het op dat er geen gaten vallen”, legt De Jong uit, die de Boekenmarkt al een tijdje samen met plaatsgenoot Tom Weel op poten zet. Hoeveel kramen er volgend jaar staan, is dus afwachten. ”Dan zal ik er overigens niet bijzijn. Binnenkort vertrekken we voor een lange zeilreis.”

Foodtrucks

Naast boeken en muziek hebben De Jong en Weel een zevental foodtrucks geregeld die het evenement op de Almelose Hemelvaartsdag compleet maken. De Boekenmarkt in Almelo duurt tot 17 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.