Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede loopt miljoenensubsidie voor impuls van woningbouw mis, Hengelo en Almelo wel bij gelukkigen

20240506 Campus Driene Gemeente Hengelo impressietekening
Beeld: Gemeente Hengelo

Een flinke aderlating voor de gemeente Enschede. De stad krijgt geen subsidie van 6,5 miljoen euro van het Rijk om de verwachte financiële tekorten bij woningbouw ten noorden van het Centraal Station wat te verzachten. De aanvraag is afgewezen en dat is zuur, want het is voorlopig de laatste keer dat er via de landelijke regeling Woningbouwimpuls geld vrijkomt. In Hengelo en Almelo is er wel goed nieuws. Zij krijgen een bijdrage voor respectievelijk de bouwplannen Campus Driene en Westerdok/Achter de Molen.

De regeling Woningbouwimpuls is als bijdrage voor woningbouwprojecten die anders moeilijk van de grond komen of waarbij de betaalbaarheid van woningen een probleem oplevert. Vaak zijn dit projecten met relatief veel sociale huurwoningen. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties heeft meerdere malen een inschrijving geopend voor gemeenten. Eerder dit jaar kon er voor de zesde keer geld worden aangevraagd. Afhankelijk van wat het nieuwe kabinet doet, is dit voorlopig de laatste keer.

Bijdragen voor bijna 1000 huizen

Eerst het goede nieuws: bij het uitdelen van de subsidies vielen Hengelo en Almelo in de prijzen. De gemeente Hengelo kan rekenen op een bijdrage van 1 miljoen euro die was aangevraagd voor het bouwplan Campus Driene. Aan de Sportlaan moeten ongeveer 300 woningen verrijzen, maar is er ook ruimte voor bijvoorbeeld een centraal speelveld.

De gemeente Almelo kan binnenkort 3 miljoen euro op de bankrekening bijschrijven. Hier gaat het om een bijdrage voor twee bouwplannen: Westerdok en Achter de Molen. Westerdok draait om het gebied bij het huidige gebouw van de rechtbank, waar meer dan 400 zijn gepland en Achter de Molen in de wijk Nieuwstraat-Kwartier waar het in deze fase om meer dan 200 woningen gaat.

Geen geld, toch bouwen?

Voor Enschede zit er bij de voorlopig laatste uitkering van het Woningbouwimpuls niets in het vat. Terwijl de gemeente toch 6,5 miljoen euro had aangevraagd voor het project 'Centrumkwadraat Noord'. Dit is een verzameling bouwplannen, variërend van de Joan Coststraat tot de voormalige Blekergarage (hoek Hengelosestraat/Boddenkampsingel) en loftwoningen in de melkhal.

Dat de aangevraagde subsidie niet wordt uitgekeerd (een reden wordt door het ministerie niet benoemd) betekent niet per se dat de bouw van in totaal 558 woningen niet doorgaat. Wel dat het tekort in de grondexploitatie van 13 miljoen euro mogelijk volledig op conto van de gemeente komt. Van een deel van de woningen is de ontwikkeling zelfs al in gang gezet, zoals de 16 stadsvilla's aan de Joan Coststraat.

Kleine slag om de arm: in de pot voor Woningbouwimpuls is nog 123 miljoen euro over. Mogelijk komt er dus nog een 'herkansingsronde' en komt Enschede dus alsnog in aanmerking voor de subsidie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.