Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Verenigingen laten zich zien tijdens drukke Koningsdag in Hengelo: ‘Speelgoed voor grote kerels!’

  • koningsdag 2024 1
    Het was gezellig druk in de binnenstad.
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 hgl 2
    Het was gezellig druk in de binnenstad.
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 hgl 12
    Het was gezellig druk in de binnenstad.
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 hgl 14
    Het was gezellig druk in de binnenstad.
    Beeld: 1Twente

Het was tijdens Koningsdag gezellig druk in de Hengelose binnenstad. Veel verenigingen zijn naar de binnenstad gekomen om hun hobby of sport te laten zien aan de Hengeloërs. Ook de Oranjekermis op het Burgemeester Jansenplein werd goed bezocht.

De straten van de binnenstad waren gevuld met bezoekers, eettentjes en natuurlijk mocht de kleedjesmarkt niet ontbreken. Op het podium bij het marktplein traden dans- en muziekgroepen op. Ook de Oranjekermis op het burgemeester Jansenplein werd goed bezocht.

Bootjes op het marktplein

Onder toeziend oog van de beren varen kleine bestuurbare bootjes op het marktplein. Aan de kant zit een groep mannen met afstandsbedieningen de boten te besturen. Veel kinderen kijken hun ogen uit. Modelbouwvereniging De Nijverheid is vandaag één van de verenigingen die hun hobby laten zien op het marktplein.

“Het is beetje speelgoed voor grote kerels.”

Modelbouw

Het is de eerste keer sinds corona dat zij weer meedoen met de festiviteiten rondom Koningsdag. De vereniging heeft zo’n vijftig leden en ze hebben allemaal een passie voor bestuurbare voertuigen: “Het zijn niet alleen boten, maar ook vrachtwagens, grondverzet en landbouwvoertuigen. Alles behalve vliegtuigen”, zegt voorzitter Erik Vos. De meeste voertuigen hebben de leden zelf gebouwd. In de voormalige verkeerstuin De Breemars rijden de vrachtwagens, trekkers en shovels iedere donderdagavond en zaterdagmiddag rijden. “Het is beetje speelgoed voor grote kerels”, lacht de voorzitter.

Gezellig samenzijn

Onder de leden zijn veel mensen met een technische achtergrond, maar ook veel (oud)-vrachtwagenchauffeurs. “Het is ook een heel sociaal gebeuren met de mannen onder elkaar. Dan zitten we gezellig samen en dan komen de grote verhalen van vroeger wel naar boven.” De vereniging zit er niet specifiek om nieuwe leden te werven, maar die zijn wel altijd welkom: “We zijn hier vooral om onze mooie hobby aan de mensen te laten zien.”

  • koningsdag 2024 hgl 5
    De vereniging heeft zo’n vijftig leden en hebben allemaal een passie voor bestuurbare voertuigen.
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 hgl 4
    De vereniging heeft zo’n vijftig leden en hebben allemaal een passie voor bestuurbare voertuigen.
    Beeld: 1Twente

Steppen

Op het Stationsplein is een speciale plek ingericht voor sport en bewegen. Eén van de verenigingen die er gebruik van maakt is Stepteam Twente. Geïnteresseerden kunnen een rondje maken op het parkoers en het steppen eens uit proberen. “Op Koningsdag kunnen we jong en oud kennis laten maken met onze sport”, zegt Geja Olthof. Naast toertochten is het wedstrijdelement tijdens bij het steppen ontzettend belangrijk.

Stepteams

De enthousiaste leden van het stepteam leggen maar graag uit hoe hun sport werkt: “Het is echt heel anders dan op een stepje met van die kleine wieltjes. Het gaat veel harder”, zegt Olthof. Tijdens wedstrijden kunnen mannen wel een snelheid van 42 kilometer per uur halen. “Onder de dertig kilometer per uur komen we sowieso niet.” De wedstrijden zijn dan ook niet mals, zo worden marathonafstanden afgelegd tijdens het rijden.

koningsdag 2024 hgl 10
De enthousiaste leden van het Stepteam Twente leggen maar graag uit hoe hun sport werkt
Beeld: 1Twente

Tamboerkorps

Naast sport, was er ook ruimte voor muziek en dans in het centrum. Meerdere podia boden verschillende muziekclubs en bands de mogelijkheid om op te treden. Het Semi-Militair Tamboerkorps Liberation had ook een kraampje in de binnenstad. Geheel gehuld in uniformen van de Britse Airborne-luchtlandingseenheden uit de Tweede Wereldoorlog, begeleiden zij jaarlijks steevast de dodenherdenking in Hengelo. “Het is korps is 9 jaar geleden opgericht om de Britse militairen te eren en te herdenken die Hengelo hebben bevrijd”, zegt voorzitter Harry Bekhuis.

De muziekgroep kent nu zo’n 21 leden en ze willen dit aantal graag uitbreiden: “Zeker in deze periode richting Bevrijdingsdag hebben wij het erg druk.” Met meer leden denkt het tamboerkorps beter te kunnen rouleren. “Het is erg mooi om samen muziek te maken.”

  • koningsdag 2024 hgl 7
    "Zeker in deze periode richting Bevrijdingsdag hebben wij het erg druk."
    Beeld: 1Twente
  • koningsdag 2024 hgl 9
    "Zeker in deze periode richting Bevrijdingsdag hebben wij het erg druk."
    Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.