Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oekraïense delegatie in Hengelo op zoek naar kennis en deals voor de wederopbouw

20240423 delegatie oekraine wtc twente screenshot rtv oost marcus ganzefles
Beeld: RTV Oost / Marcus Ganzefles

Het was nog even spannend of het wel door kon gaan. Twee weken geleden nam de Oekraïense regering namelijk een wet aan die de mannelijke bevolking standby moet houden in verband met de oorlog. Desondanks stond er dinsdag een Oekraïense delegatie voor de deur van het World Trade Center (WTC) Twente in Hengelo. Hun doel: kennis en partners vergaren voor de wederopbouw van Oekraïne. Hoewel er aan het front verliezen worden geleden, moet er toch gedacht worden aan de toekomst.

Het bezoek is het resultaat van de goede contacten tussen WTC Twente in Hengelo en WTC Kiev. De algemeen directeur van WTC Twente, Freerk Faber, benadrukt het belang van de bijeenkomst: “De Oekraïense delegatie, bestaande uit burgemeesters en ondernemers uit verschillende sectoren, richt zich met name op de opbouw van Oekraïne.

Leren van andere landen

Ze leren graag van andere landen, in dit geval van Nederland, hoe wij hier omgaan met bedrijventerreinen, energievoorziening, transport en logistiek. Ze slurpen de informatie op in het kader van wederopbouw, iets wat overigens al plaatsvindt.” De delegatie bezoekt gedurende hun verblijf Hengelo en het Westland. Het bezoek aan Hengelo wordt als bijzonder beschouwd door Faber. "Hoe kunnen wij als Twents bedrijfsleven bijdragen aan de wederopbouw van Oekraïne, dat is de vraag waar we naar streven.”

Deals sluiten

De Oekraïense delegatie, onder leiding van Yuliya Chufistova, voorzitster van de adviesraad van de burgemeestersclub van Oekraïne, heeft een duidelijk doel voor ogen: deals sluiten. “We willen een partnership bouwen tussen Oekraïne en Nederland, tussen Oekraïense en Nederlandse bedrijven. Deze samenwerking moet voordelig zijn voor beide partijen. Ons grootste doel is om te laten zien wat we kunnen, om voorstellen te doen en Nederlandse partners te betrekken bij de ontwikkeling van Oekraïne."

Oekraïne transformeren

De rest van de week wordt er over landbouw en huisvesting gepraat. “Het is belangrijk om Oekraïne te transformeren. We zijn een landbouwland en voor de oorlog waren we vooral exporteurs van graan en zonnebloemzaden. Daarom moeten we nu veranderen in een land dat producten produceert die geëxporteerd kunnen worden, om zo onze economie een boost te geven. Daarnaast zijn nieuwe technologieën van groot belang. Nederland staat bekend om zijn expertise op het gebied van landbouw en glastuinbouw. Wij willen van jullie leren. Als resultaat daarvan zouden we graag deals willen sluiten. Onze grootste interesse is niet om te praten, maar om projecten te implementeren,” aldus Chufistova.

Relatie opbouwen

Zij en Faber hopen dat het bezoek een begin is van een mooie, blijvende samenwerking. “Zoals bekend zijn wij bijna onderdeel van de Europese familie. Op een dag in de toekomst zullen we lid zijn van de Europese Unie en we hopen dat Nederland een van onze grootste partners wordt. Daarom moeten we de relatie nu al opbouwen," besluit Chufistova.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.