Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Van klooster tot kerk, naar toekomstbestendig kantoorpand in Albergen: 'De cirkel is rond'

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 april luiden in Albergen de feestklokken van de voormalige H. Pancratiuskerk. Heel toepasselijk digitaal met een app aangestuurd vanuit de Pancratiusparochie in Tubbergen. Dat heeft alles te maken met de ingebruikname van het kerkgebouw als Business Inspiration Center 'Het Klooster'.

Complete metamorfose

Van de buitenkant ziet het kerkgebouw er nog vrijwel hetzelfde uit als vroeger. Van binnen heeft het een complete metamorfose ondergaan tot een toekomstbestendige – letterlijk en figuurlijk transparante - kantoorruimte, waarin het prettig werken en toeven is. Overigens vond de ingrijpende metamorfose – naar een ontwerp van Building Design uit Borne – plaats met respect voor de historie en de vorige, kerkelijke bestemming.

Herinnering aan klooster

Zo verwijst de naam ‘Het Klooster’ naar het klooster dat eeuwen geleden op deze plek stond. In de eigentijdse kantoor- en verblijfsruimtes, met veel glas, herinneren ook aan de tijd dat hier ooit een klooster stond. Veel elementen uit de voormalige kerk – zoals schilderijen van de Kruiswegstaties, de doopvont, het tabernakel en het altaar, met daarin een klein kistje met een relikwie – zijn harmonieus opgenomen in het stijlvolle, eigentijdse interieur van de kantoorruimtes.

Klooster Albergen 20240418 Doorkijk
Beeld: Niels Wesselink

Initiatief van twee broers

Het initiatief van dit – zeker voor een kleine gemeenschap als Albergen – baanbrekende project komt van Arjan en Léon Lucas. De beide broers, die 25 jaar geleden nog thuis bij hun ouders begonnen met een it-bedrijf, waren voor hun bedrijf Lucas IT op zoek naar een grotere bedrijfsruimte. Toen in 2019 duidelijk werd dat het parochiebestuur noodgedwongen op zoek moest naar een nieuwe bestemming, nam Arjan Lucas contact op met de vraag: wat gaan jullie met de kerk doen?

Belangrijk voor dorpsgezicht

Vanaf 2020 zijn de broers Lucas, die allebei als misdienaar nauw betrokken waren bij het wel en wee van de kerk, samen met de even visionaire ondernemers Roy Kokhuis en Rinaldo Kerkhoff bezig geweest met het ontwikkelen van een werkbaar plan voor het kerkgebouw.

“We hadden wel een bepaald gevoel bij de kerk”

Arjan Lucas: “We hadden wel een bepaald gevoel bij de kerk. Die is ook belangrijk voor het dorpsgezicht. Daarom besloten om er een heel mooi kantoorpand van te maken, maar wel met eerbied voor de historie van het pand als kerkgebouw.”

Inspirerende (werk)omgeving

In Business Inspiration Center 'Het Klooster' zijn vier bedrijven ondergebracht: Lucas IT, dat inmiddels is uitgegroeid tot 40 werknemers, Bouwkonsult, IBZ Albergen en Robuust. Zij geloven in een toekomstbestendige, dynamische omgeving, waar ideeën worden geboren, samenwerkingen ontstaan en innovatie gedijt. Een inspirerende (werk)omgeving ook voor de jongere generatie.

icon_main_info_white_glyph

Opening en open dag

De opening voor genodigden vindt plaats op vrijdag 19 april van 15.00 tot 20.00 uur met uitloop naar een spectaculaire feestavond tot 01.00 uur. Pastoor Pikkemaat, die de kerk ook sloot toen deze aan de eredienst werd onttrokken, zal de openingshandeling verrichten.

Voor elke Albergenaar en andere geïnteresseerden is er op zaterdag 20 april van 10.00 tot 15.00 uur een open dag. In plaats van attenties voor de opening of open dag wordt gevraagd om een donatie voor het verfraaien van de buitenkant van de aula bij de begraafplaats in Albergen. Meer info is te vinden via: www.hetklooster.nl/goededoel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.