Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voormalige Rijkskweekschool in Hengelo wordt wijkje met woningen voor studenten, ouderen en gezinnen

Artist impression conceptontwerp kweekschool hengelo Domain Vastgoed
Het conceptontwerp van de nieuwbouw op het terrein van de voormalige Rijkskweekschool.
Beeld: Domain Vastgoed

Op het terrein van de voormalige Rijkskweekschool aan de Paul Krugerstraat 49 in Hengelo worden 41 woningen gebouwd. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Projectontwikkelaar Domain Vastgoed had, volgens het stadsbestuur, het beste plan van de twaalf gegadigden. Vijf jaar geleden werd het pand ook al eens verkocht. De toenmalige koper wilde er een woonzorgcentrum van maken, maar dat plan strandde uiteindelijk.

Het project heet Noaberhof De Rijkskweek. In het voormalige schoolgebouw komt een mix van verschillende woonvormen: volgens het conceptontwerp op de website van het project komen er dertien grondgebonden woningen, zeven zogeheten studio's en 19 appartementen in een nieuw te bouwen appartementencomplex aan de Oldenzaalsestraat, op de plek waar nu de gymzaal staat. Elf woningen behoren tot de socialehuurklasse. Ook komt er een gemeenschappelijke ruimte en een gemeenschappelijke tuin.

'Gevarieerd woonaanbod'

Het gevarieerde woningaanbod maakt dat er verschillende doelgroepen bij elkaar komen te wonen: “Op basis van de diverse woontypologieën wordt er een mix van doelgroepen aangetrokken, van kleine gezinnen en senioren en van studenten tot aan grotere gezinnen”, schrijft het college.

Rijkskweekschool paul krugerstraat hengelo 2023 1twente
Lees ook
Oude Rijkskweekschool Hengelo gaat opnieuw in de verkoop

Gunningstraject

Afgelopen najaar werd een zogenaamd gunningstraject gestart door de gemeente. Het ontwerp woog hierin zwaarder dan de prijs. Twaalf geïnteresseerde partijen hebben een inschrijving gedaan, waarvan er uiteindelijk vijf uitgekozen werden voor de selectiefase. De vijf ideeën werden op basis van onderscheidenheid, participatie in de buurt, cultuurhistorische waarden en het ontwerp door een deskundig team beoordeeld.

Domain Vastgoed is geen onbekende in Hengelo: de projectontwikkelaar heeft onder andere het Badhuis, Ariënsschool en het gebied daar omheen ontwikkeld. Binnen vier weken wordt de koopovereenkomst getekend. Binnen zes maand moet de projectontwikkelaar een vergunningsaanvraag indienen.

Woonzorgcentrum

Het is niet de eerste keer dat het pand werd verkocht. In 2019 werd er al een vergelijkbare verkoopprocedure gestart door de gemeente. Explorius Vastgoedontwikkeling werd het gebouw gegund en deze ontwikkelaar wilde er samen met zorginstelling Het Gastenhuys een woonzorgcentrum ontwikkelen voor zorgbehoevende ouderen. Het plan strandde uiteindelijk en in 2022 werd de verkoopovereenkomst geannuleerd.

Krimp

Volgens de gemeente was het in 2019 niet mogelijk om in het pand woningen te bouwen, omdat de Provincie Overijssel toen slechts beperkt woningbouw toestond in de regio, vanwege de dalende inwoneraantallen. In 2020 werd deze maatregel van tafel geveegd om het oplopende woningtekort aan te pakken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.