Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose binnenstad overspoeld met duizenden tulpen: ‘Ben een Almeloër en doe dit graag voor de stad’

Wethouder Jan Martin van Rees en Gert Pezij
Gert Pezij (rechts) kan de hulp van wethouder Van Rees wel waarderen
Beeld: Björn van den Elst

Bezoekers van de Almelose Koornmarkt kunnen de komende weken weer volop genieten van een kleurrijke tulpenzee. Dankzij ondernemer Gert Pezij ontluikt de lente de komende dagen in volle glorie in het stadscentrum. Daarvoor zijn in totaal 10.000 tulpen aangevoerd.

De meeste tulpen zijn op de Koornmarkt te bewonderen. Deze woensdagochtend zijn het nog groene stelen in knop. Maar met het verwachte zonnetje zullen die de komende dagen snel veranderen in een kleurige tulpen. Dit jaar komt een groep van 16 leerlingen van het Zone.college een handje helpen om al die tulpen de grond in te krijgen. Docent Willien Eikenaar begeleidt de leerlingen in het teken van een les GWC, oftewel Groene Wereld Oriëntatie. ”Mooi hoor dat we hier als school bij mogen helpen, voor de leerlingen een leuke ervaring. Een paar leerlingen hebben overigens voor een dierenopleiding gekozen en die moeten even uit hun comfortzone.”

Niet van staal

Gert Pezij heeft deze morgen in alle vroegte bij het aanleveren van de tulpen zelf ook al op z’n knieën in het plantsoen gezeten. De 68-jarige Almelose plantenhandelaar, met een netwerk over de hele wereld, kan er van genieten als z’n tulpen door de jeugd in het gelid worden gezet. Als een paar exemplaren iets te hardhandig uit de tray wordt gerukt en knakken, gaat hem dat door merg en been. ”Voorzichtig hoor. Ze zijn niet van staal”, grapt Pezij voor wie elke tulp even dierbaar is.

“Dit is al jaren een prachtige vorm van Almelo promotie”

Ook voor Groencoördinator Matthijs Veldhuis van de gemeente Almelo is het ieder jaar weer een feest om erbij te zijn. Dat Almelo zoveel tulpen van een plaatsgenoot krijgt geschonken, is volgens Veldhuis echt uniek. ”Dit is al jaren een schitterende vorm van Almelo promotie. Zelf heb ik kennissen in Rotterdam en die belden afgelopen week op met de vraag of de tulpen er alweer stonden. Uit de wijde omtrek komen bezoekers de komende weken speciaal voor de tulpen naar Almelo.” Wethouder Jan Martin van Rees komt rond het middaguur langs om Pezij namens de inwoners van Almelo te bedanken voor de gratis tulpen en hielp Gert Pezij de laatste exemplaren een plekje te geven.

Matthijs Veldhuis 2024410
Groencoördinatior Matthijs Veldhuis geeft aanwijzingen bij het planten
Beeld: Björn van den Elst

Niet van staal

Terwijl de leerlingen zich op hun opdracht concentreerden toont Pezij desgevraagd wat recente foto’s op zijn mobieltje van het immense natuurpark Gardens by de Bay in de regio Singapore. Tachtig procent van de planten wordt door Pezij geleverd en hier wordt zeven keer per jaar een grote tuinenshow opnieuw ingericht. Het park trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Diezelfde Pezij kijkt nu met kluiten zand onder de zolen van z’n werkschoenen toe hoe zijn tulpen een plekje in het plantsoen op de Koornmarkt krijgen. “Ik ben een Almeloër en doe dit graag voor de stad omdat het kan. Het is ieder jaar weer mooi om te zien dat mensen van een mooi plein vol gekleurde tulpen genieten en elkaar hier massaal op de foto zetten.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.