Verkeer
Stuur appje
Zoek

FvD en PVV Hengelo vinden dat 'softe aanpak' leidt tot wetteloosheid: 'Derdelanders direct het land uit'

240409 geertshuis oekraine
Brian Geertshuis (FvD) vindt dat Hengelo moet luisteren naar de staatssecretaris.
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

De Hengelose fracties van FvD en PVV willen dat het college van B en W de opvang van zogeheten 'derdelanders' per direct beëindigt. In een motie die woensdag tijdens de raadsvergadering wordt ingediend, vragen ze het college 'de lijn te hanteren zoals gecommuniceerd vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid'. Derdelanders zijn mensen zonder Oekraïens paspoort, die in 2022 in dat land werkten of studeerden en vanwege de oorlog naar Nederland vluchtten.

Met deze motie gaan de twee oppositiepartijen nog een stap verder dan coalitiepartij VVD, die via schriftelijke vragen de burgemeester vraagt om de opvang te beëindigen. VVD-voorman Mitchell Boers heeft Geertshuis al laten weten dat de VVD-fractie de motie niet zal steunen en Geertshuis is op zijn beurt niet van plan de toon te matigen. Geertshuis: "De VVD wil het college de tijd geven om de schriftelijke vragen te beantwoorden. Dan kan het nog wel 4 of 5 weken duren voor er eventueel tot actie wordt overgegaan. Wij willen daar niet op wachten."

icon_main_info_white_glyph

Mitchell Boers: 'Forum is me te radicaal'

VVD'er Mitchell Boers vindt dat de derdelanders recht hebben op nog wat extra tijd: "Als gemeente hadden we allang een plan klaar moeten hebben liggen voor wat er nu gebeurt. Mensen die hier niets te zoeken hebben, kunnen inderdaad terug, maar mensen die hier een baan hebben gevonden, zouden de tijd moeten krijgen een werkvergunning aan te vragen en mensen die in hun thuisland mogelijk niet veilig zijn, zouden hier asiel moeten kunnen aanvragen." Vandaar dat Boers niet vindt dat nu ineens alles met stoom en kokend water moet: "Wat dat betreft is de motie van FvD en PVV ons te radicaal en daarom zullen we hem niet steunen."

FvD en PVV willen dat het college van B en W de lijn hanteert zoals die door staatssecretaris Eric van der Burg is afgekondigd en door de Raad van State is bekrachtigd. Volgens opsteller Brian Geertshuis (FvD) 'heeft de gemeente Hengelo al jarenlang een bovengemiddelde inspanning geleverd waar het gaat om de opvang van asielzoekers, vluchtelingen en de plaatsing van statushouders': "Vanuit onze inwoners groeit de weerstand tegen dit ogenschijnlijke 'eenrichtingsverkeeropvangbeleid', daar dit besluit direct indruist tegen het besluit Beëindiging Richtlijn Tijdelijke Bescherming."

“Het besluit van de burgemeester om niet te gaan handhaven, lijdt tot wetteloosheid die een gevaarlijk precedent schept, waarbij dit beleid mogelijk de norm wordt.”

"Er kan slechts sprake zijn van voortdurend draagvlak onder onze inwoners voor de opvang van asielzoekers en vluchtelingen als de regels en voorwaarden hieromtrent duidelijk zijn, worden nageleefd en gehandhaafd. Ook indien dit een besluit betreft dat in strijd is met de visie en/of wensen van de burgemeester, zoals nu."

'Wetteloosheid'

Hij vervolgt: "Het besluit van de burgemeester om niet te gaan handhaven, lijdt tot wetteloosheid die een gevaarlijk precedent schept, waarbij dit beleid mogelijk de norm wordt." Volgens Geertshuis is Nederland reeds overvol: "Het land dreigt te overstromen met immigranten, indien iedere gemeente zou gaan weigeren wettelijke kaders na te leven en te handhaven."

230518 opvang oekrainers hazenweg
Lees ook
VVD Hengelo wil dat derdelanders teruggestuurd worden: 'Anders verliezen we draagvlak'

Dat de in Hengelo woonachtige asielzoekers, statushouders en Oekraïense vluchtelingen niet of nauwelijks voor overlast zorgen, is voor Geertshuis geen argument om zich stil te houden: "Er hoeft maar dít te gebeuren en het gaat wel een keer mis. Een ongeluk zit in een klein hoekje."

'15.000 kiezers'

De Hengelose FvD-voorman heeft niet de illusie dat z'n motie voldoende stemmen zal krijgen om tot uitvoering gebracht te worden, maar hij vindt wel dat hij - en met hem de PVV-fractie - hier zijn geluid moet laten horen: "Samen vertegenwoordigen wij 15.000 Hengelose kiezers. We willen ze laten merken dat we hier scherp op zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.