Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van koninklijke bezoeken aan Enschede tot herdenkingen en onderscheidingen: Quirin leidde alles bijna 19 jaar in goede banen

Wat je er in Enschede uiteindelijk van ziet is de lintjesknipperij bij openingen, de uitreiking van onderscheidingen, de viering van 100-jarigen, de kranslegging bij herdenkingen en de koninklijke bezoeken aan de stad. Wat je niét ziet is het werk op de achtergrond, van de voorbereiding tot de last-minute improvisaties als er iets net even anders gaat dan eigenlijk gepland. Verantwoordelijk daarvoor: Quirin Prenger. Bijna 19 jaar was ze kabinetschef van Enschede. Afgelopen week nam ze afscheid. “Het is afkicken.”

“Wij zijn die grijze vlek op de achtergrond die de touwtjes in handen heeft bij evenementen”, zegt Prenger over wat een kabinetsmedewerker eigenlijk doet. Ze moet het vaker uitleggen, ook binnen de gemeentelijke organisatie. Terwijl het werk niet onbelangrijk is. “Je wil dat een burgemeester of wethouder niet voor verrassingen komt te staan als zij ontmoetingen hebben. Wij bereiden ze zo goed mogelijk voor.”

Sinterklaas en Maxima

Eén van haar laatste taken was voor de Paaskermis. “Ik maakte de briefing voor de openingshandeling.” Als ze de afgelopen twee decennia overdenkt, blijkt hoe breed het werk is. Ze houdt de paraplu vast boven Sinterklaas en bepaalt het tempo van de stille tocht naar Het Volkspark op 4 mei, zodat die op tijd aankomt bij de dodenherdenking. “Hier sta ik met Maxima op de achtergrond”, zegt ze al kijkend naar een foto. De koningin op de rug gekeken, dus in werkelijkheid is het Prenger die op de achtergrond staat. Die grijze vlek, die alles in goede banen leidt.

Lees verder onder de afbeelding.


  • Quirin Prenger met Maxima
    Quirin en al haar taken (meerdere foto's, klik rechts op de pijl om te wisselen)
    Beeld: Eigen foto
  • Quirin Prenger met Sinterklaas 1
    Quirin en al haar taken (meerdere foto's, klik rechts op de pijl om te wisselen)
    Beeld: Eigen foto
  • Quirin Prenger bij herdenking
    Quirin en al haar taken (meerdere foto's, klik rechts op de pijl om te wisselen)
    Beeld: Eigen foto
  • Quirin Prenger in coronatijd
    Quirin en al haar taken (meerdere foto's, klik rechts op de pijl om te wisselen)
    Beeld: Eigen foto

Tv-maker en uitvaartorganisator

Soms moet er geïmproviseerd worden. “Zoals in coronatijd. Toen konden we geen fysieke bijeenkomsten organiseren, dus ook geen nieuwjaarsreceptie.” Ze stelde voor om de nieuwjaarstoespraak via tv en internet uit te zenden, maar toenmalig burgemeester Theo Bovens tilde de lat naar een ander niveau. “Hij wilde een talkshow maken. Dat hebben we gedaan.” Ineens werd Prenger ook tv-maker. “Heel leerzaam is dat.”

“Er waren mensen uit de geestelijke wereld, bestuurders en ambassadeurs. Ook vanuit landen in oorlog met elkaar. Dan moet je bedenken: wie zet je naast wie en hoe doe je dat dan?”

Uitdagingen waren er vanaf het begin. “In 2005, ik was net anderhalve maand bezig, belde gemeente Losser. Of wij konden helpen met het organiseren van de begrafenis van Syrisch-Orthodoxe aartsbisschop Ciçek.” Een uitvaart die door duizenden uit heel Europa werd bijgewoond en in 82 landen live werd uitgezonden. “Er waren mensen uit de geestelijke wereld, bestuurders en ambassadeurs. Ook vanuit landen in oorlog met elkaar. Dan moet je bedenken: wie zet je naast wie en hoe doe je dat dan? Daar zijn allemaal hele mooie officiële regels voor, maar dat was wel heel gepuzzel.”

Ook de stille tocht voor de in 2007 vermoorde Edith Arends staat haar nog helder voor ogen. “Dat hebben we toen georganiseerd met politie en begrafenisondernemer Pedro Swier. Het was een van de eerste keren dat dat gebeurde in Enschede. En zeker in die omvang, want er was heel veel beroering in de samenleving.” De herinnering is dubbel. “Ik voel nog altijd hoe triest het was, maar ook hoe mooi dat we het met elkaar heel rustig hebben kunnen laten verlopen.”

Geen ‘ambtenarentijden’

Het moge duidelijk zijn: wie tekent voor de functie van kabinetschef, gaat geen rustige baan tegemoet. “De typische gedachte over ambtenarentijden geldt in ieder geval niet voor ons. Je moet er echt passie voor hebben.” Voor Prenger waren de bijzondere ontmoetingen de motor. “Alle jubilea in de stad, 100-jarigen en zoveel-jaar-getrouwden, het is dankbaar werk.”

En nu stopt het. Vorige week nam ze afscheid, in oktober gaat ze officieel met pensioen en tot die tijd heeft ze vakantie. “Het is afkicken. Ik had een fantastisch afscheid met veel mensen en warme woorden. En meer bloemen dan ik ooit bij elkaar heb gezien. En dan de volgende dag, ja.. dan is er even niks.” Een zwart gat is het niet. “Ik ben nog voorzitter van mijn landelijke beroepsvereniging, mijn golven mag wel wat verbeterd worden, ik wil het schilderen weer serieus gaan oppakken en ik heb veel boeken gekregen die ik wil lezen.”

Dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan, blijkt als Prenger aan het einde van het interview nog even reclame wil maken. “Als er kandidaten zijn die nog een lintje verdienen, meld dat op lintjes.nl. En op 5 mei hebben we een hele mooie vrijheidsmaaltijd, daar kun je gratis naartoe, en over de vrijheid praten. Want wat is belangrijker dan vrijheid?”

Quirin Prenger c Ernst Bergboer
Quirin Prenger was 19 jaar kabinetschef van Enschede
Beeld: Ernst Bergboer
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.