Verkeer
Stuur appje
Zoek

COA en gemeente Tubbergen lijnrecht tegenover omwonenden asielhotel: "Is dit onze transparante overheid?"

Landhuis 't Elshuys
Beeld: rtvnot

De spanning in de rechtszaal was duidelijk voelbaar. Zo'n dertig omwonenden van het asielhotel in Albergen waren naar de rechtbank in Zwolle gekomen om hun bezwaren tegen de verleende omgevingsvergunning kracht bij te zetten. Burgemeester of wethouders van de gemeente Tubbergen waren niet aanwezig en dus moesten hun afgevaardigde advocaten het gefluister en cynisch gelach vanuit het publiek meermaals aanhoren.

In totaal zijn er acht bezwaarschriften ingediend door meerdere omwonenden. Als de namen van de indieners worden opgenoemd, om te checken of ze aanwezig zijn, komt ook de naam van de 48-jarige man voorbij die deze week is aangehouden omdat hij de burgemeester van Tubbergen zou hebben bedreigd. De mensen in de zaal beginnen te lachen. "Die is verhinderd", is uiteindelijk het antwoord.

Noodklok

Volgens de rechter is het een 'ingewikkelde zaak met veel aspecten'. Hij geeft eerst het woord aan omwonende Velthof. De man krijgt vijf minuten spreektijd en heeft z'n zegje voorbereid. "Het is Klein Duimpje tegen de reuzen", vertelt 'ie. "We zitten hier allemaal met een rugzak die we hebben gekregen van de overheid. Het afgelopen anderhalf jaar hebben wij alleen maar leugens te horen gekregen. Het COA wijst naar het Rijk, het Rijk naar de gemeente en de gemeente naar het COA. Is dit onze transparante overheid? Wij burgers hebben het nakijken." Hij krijgt applaus van z'n buren.

Advocaat Jim Zweers krijgt vervolgens het woord. Volgens hem staat het COA het water niet eens meer aan de lippen, maar is het inmiddels ver boven het hoofd uitgestegen. Het Rode Kruis luidde vandaag nog de noodklok over het tekort aan opvangplekken. Het hotel in Albergen is voor het COA dus een belangrijke locatie omdat er 150 asielzoekers kunnen verblijven. Die kunnen daar niet onmiddellijk terecht. "Er moeten nog wel werkzaamheden worden verricht", vertelt de advocaat. "De bouw is nog niet gestart, want we wachten op de vergunning."

Landhotel20t20 Elshuys20in20 Albergen201
Lees ook
Gemeente legt werkzaamheden rond azc Albergen opnieuw stil

Die uitspraak kan rekenen op veel cynisme vanuit de zaal. "Het lef", fluistert een vrouw. Het COA moest het afgelopen anderhalf jaar meerdere keren werkzaamheden stilleggen van de gemeente omdat de bijbehorende vergunningen nog niet in orde waren.

Juridisch adviseur Marcel Middelkamp, die een groep bewoners bijstaat, is niet te spreken over hoe het COA sinds de koop van het hotel te werk is gegaan. "Er zijn al lasten onder dwangsom opgelegd. Die reeks aan dwangsommen, omdat het COA zich aan geen enkele regel houdt, moet je meenemen in de vraag: moet het COA deze vergunning wel krijgen?"

Bezwaren

Verder zijn er nog bezwaren ingediend die onder andere betrekking hebben op de verkeersveiligheid, parkeergelegenheid en de duur van de opvang. Er is nu een vergunning verleend voor vijf jaar, maar daarnaast is ook gezegd dat het asielhotel maximaal tien jaar in gebruik blijft. Advocaat Zweers benadrukt nogmaals dat een vergunning voor vijf jaar, een vergunning voor vijf jaar is. Daarna moet er opnieuw naar de situatie worden gekeken.

Landhuis 't Elshuys
Lees ook
Gemeente Tubbergen en omwonenden asielhotel voor de rechter: hoe zat het ook alweer?

Daarnaast blijft het bij buurtbewoners wringen dat deze vergunning volgens hen 'onder dwang' is verleend. "De gemeente kon geen kant meer op. Ik heb stukken gelezen waaruit blijkt dat ze het helemaal geen geschikte locatie vond. Het is zoekwerk geweest om deze locatie toch passend te maken", vertelt advocaat en omwonende Marian van der Linden.

De gemeente zegt dat die bezwaren er inderdaad waren, maar dat het toen het nog om 'het grote plan' ging, namelijk een opvanglocatie voor 300 asielzoekers. Inmiddels is er een compromis gesloten dat in het hotel maximaal 150 asielzoekers gehuisvest worden. Daar staat de gemeente, naar eigen zeggen, nog steeds achter.

Uitspraak

Op 2 april doet de rechter uitspraak. Volgens Julian Nijenhuis, voorzitter van stichting Democratisch Recht Albergen, kan het kwartje beide kanten opvallen. "Aan de ene kant heb je het maatschappelijke belang en aan de andere kant het belang van de bewoners. Zeg het maar. Ik zou niet graag op de stoel van de rechter zitten. Maar ik weet wel zeker, als alles in goed overleg was gebeurd, had er anderhalf jaar geleden al een azc gestaan. Daar ben ik heilig van overtuigd."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.