Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Tubbergen en omwonenden asielhotel voor de rechter: hoe zat het ook alweer?

Landhuis 't Elshuys
Beeld: rtvnot

Twee weken geleden hadden de eerste bewoners eigenlijk al in het asielhotel moeten zitten, maar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wacht eerst de zaak af die vandaag om tien uur voor de bestuursrechter komt. Aangespannen door omwonenden die beweren dat gemaakte afspraken niet goed worden nagekomen. Wat ging daar allemaal aan vooraf?

16 augustus 2022 verschijnt een bericht waar heel Nederland van opkijkt. Het kabinet is van plan om voor het eerst een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord van de gemeente. Het gaat om landhotel 't Elshuys in Albergen, waar op dat moment enkele statushouders verblijven. "De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten om een uitzonderlijke stap te zetten", schreef staatssecretaris Eric van der Burg destijds aan de Tweede Kamer. Het plan is om er driehonderd asielzoekers te huisvesten.

Protesten en brandstichting

Albergen staat op z'n kop. Felle protesten van omwonenden volgen en het hotel wordt volgehangen met spandoeken waarop teksten staan als 'door wanbeleid raken wij ons gezellige dorpje kwijt' en 'Albergen zegt nee tegen het azc'. Op 29 augustus 2022 woedt er een kleine brand op het terrein die volgens de politie is aangestoken. Een verdachte is nooit aangehouden.

De eigenaresse van 't Elshuys probeert na alle ophef de verkoop van haar hotel nog terug te draaien, maar tevergeefs. Wel wordt er een compromis gesloten tussen het Rijk, het COA en de gemeente Tubbergen: het aantal bewoners wordt teruggebracht van 300 naar maximaal 150.

'Totale verrassing'

In de tussentijd blijft de gemeente volhouden dat de azc-plannen ook voor haar als een 'totale verrassing' zijn gekomen. "We zijn overrompeld", zei wethouder Ursula Bekhuis in de zomer van 2022.

Achter de schermen hebben de gemeente en het COA dan al maandenlang gesprekken met elkaar over het Albergse hotel waarbij ook de 'dwang-optie' op tafel komt te liggen. Dat blijkt uit documenten die RTV Oost had opgevraagd. Omwonenden zijn verbijsterd en opnieuw volgt er een protestactie. Het vertrouwen in de plaatselijke overheid is inmiddels zo goed als verdwenen.

Het helpt niet mee dat het COA ondertussen meerdere werkzaamheden uitvoert terwijl het daar geen vergunningen voor heeft. Het leidt keer op keer tot bouwstops. Omwonenden stellen dat het COA 'de regels aan zijn laars lapt'. "Ze trekken zich nergens wat van aan", aldus een buurtbewoner. Het COA ontkent dat. "Er is voortdurend overleg, maar het is wel zo dat er in het werk fouten worden gemaakt", aldus een woordvoerder.

Burgemeester bedreigd

De gemoederen lopen inmiddels flink op. Deze week werd er nog een 48-jarige omwonende aangehouden omdat hij burgemeester Anko Postma van de gemeente Tubbergen zou hebben bedreigd. Een actie die Nijenhuis, als voorzitter van de stichting, afkeurt. "Bedreigingen kunnen nooit de oplossing zijn. Maar ik kan me wel voorstellen als een centrale of plaatselijke overheid zo omgaat met z'n inwoners, dit veel vaker gaat gebeuren.

"Het COA wacht voorlopig eerst de uitkomst van de procedure af, voordat het vervolgstappen zet. Dat betekent dat het asielhotel, ruim anderhalf jaar na de verkoop, nog altijd onbewoond is.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.