Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Een jas gemaakt van een wollen deken? Enschedese Isa maakt unieke kleding op een duurzame manier

Wollen dekens, gordijnen en tafelkleden. Op het eerste gezicht geen materiaal voor kleding. Toch gebruikt Isa Kempers (23) het om unieke stukken te maken. Zij wil met haar bedrijf Redikly duurzaamheid en mode samenbrengen. “Duurzaamheid hoeft er niet altijd basic uit te zien.”

Isa wil sinds jongs af aan al iets met kleding doen. “Ik kwam er op de middelbare school achter dat ik mijn eigen kledingmerk wilde. Daarom ging ik fashion en textile studeren op Saxion", vertelt de eigenaar. Tijdens haar opleiding kwam ze in aanraking met upcyclen. Dat bleek de start van haar eigen bedrijf te zijn. “Ik moest iets gaan gebruiken wat geen kleding was. Uiteindelijk vond ik een wollen deken en hier maakte ik een jas van. Dit beviel me, dus ben ik meer gaan maken.”

icon_main_info_white_glyph

Upcyclen

Upcyclen is het gebruiken van oude weggegooide materialen voor nieuwe producten. In het geval van Isa zijn dit bijvoorbeeld wollen dekens. Hiervan maakt ze jassen, topjes, tassen en spencers. “Ik vind het mooi dat iets wat weggedaan wordt door iemand, weer een nieuw leven krijgt.”

Duurzaamheid is een bekend onderwerp voor Isa. “Ik werd er tijdens mijn opleiding mee doodgegooid. Ik ontdekte hoe slecht de werkomstandigheden in fabrieken zijn, hoe weinig geld de makers krijgen en hoeveel afval er ontstaat”, zegt Isa. Ze heeft er bewust voor gekozen om dit onderwerp in haar bedrijf te verankeren. “Na vier jaar ermee bezig te zijn had ik echt het gevoel dat het anders moest.”

Isa vindt het jammer dat duurzame kleding vaak vrij simpel is. “Het zijn vaak basic witte shirts die verkocht worden. Ik vind het leuk als het opvalt. Door mijn kleding wil ik dat mensen gaan denken: ‘waar komt die jas vandaan?’. En dat je dan kan vertellen dat het unieke kleding is, niemand het heeft en dat het duurzaam is.” Haar kleding wil ze ook betaalbaar houden.

Niet zo simpel als het lijkt

Het enige waar Isa op het moment tegen aanloopt is de levensstijl van de mensen die in het oosten van Nederland wonen. “De mensen hier zijn minder bezig met duurzame kleding. Ze vinden het heel snel aan de prijzige kant. Het lijkt soms alsof ze het vakmanschap niet echt zien. Kleding van grote merken is in een seconde gemaakt en dan betaal je vijftien euro. Bij mij zit er veel meer tijd in.”

Hier heeft ze wat voor bedacht. Ze geeft nu workshops in naaien. “Als mensen ermee bezig zijn, zien ze in hoeveel tijd en moeite het kost. Vaak krijgen ze dan wat meer inzicht en respect voor het werk.”

Aan het werk

Isa maakt kleding voor haar webshop en persoonlijke bestellingen. Ook hangen er een paar items in Concordia. Zodra ze weet wat de bestelling is, begint ze met het uitzoeken van het materiaal. Haar stoffen krijgt ze via een textielverzamelcentrum in Enschede. “De stoffen die ik krijg zijn wollen dekens, gordijnen en of tafelkleden. Het gebeurt ook met regelmaat dat er gaten en vlekken inzitten. Maar het fijne is dat het voor mij niet uitmaakt. Ik knip namelijk patronen eruit, dus ik werk er zo omheen", vertelt Isa. Daarna is het een kwestie van naaien, knippen, passen en weer opnieuw.

  • Redikly kleding
    Verschillende kledingstukken van Redikly. Gemaakt door Isa Kempers.
    Beeld: Isa Kempers
  • Redikly kleding
    Verschillende kledingstukken van Redikly. Gemaakt door Isa Kempers.
    Beeld: Isa Kempers
  • Redikly kleding
    Verschillende kledingstukken van Redikly. Gemaakt door Isa Kempers.
    Beeld: Isa kempers
  • Redikly kleding
    Verschillende kledingstukken van Redikly. Gemaakt door Isa Kempers.
    Beeld: Isa Kempers
  • Redikly kleding
    Verschillende kledingstukken van Redikly. Gemaakt door Isa Kempers.
    Beeld: Isa Kempers

Meer, meer, meer

Redikly bestaat nu drie jaar en er zijn al een hoop dekens doorheen gegaan. “Het gaat goed tot nu toe. Ik denk wel dat het altijd beter en sneller kan. Ik geloof dat er meer in zit maar ik heb slechts één dag in de week de tijd. Ik wil het fulltime gaan doen en ik denk dat best realistisch is.” Aan de reacties van de mensen ligt het niet. “Mensen reageren heel enthousiast. Ik krijg vaak te horen dat ze het leuk en mooi vinden.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.