Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse gemeenten verheugd met steun vanuit Tweede Kamer tegen schrappen directe verbinding Enschede-Schiphol

20240301 intercity trein ns pixabay
Na de uitrol van nieuw materieel op dit traject moet de directe verbinding weer hersteld gaan worden, zegt de NS.
Beeld: Pixabay

De regio Twente is ‘zeer verheugd’ met de motie van Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) om de directe intercityverbinding Enschede-Schiphol in stand te houden. De motie wordt mede ondersteund door NSC, ChristenUnie en SGP. De Tweede Kamer zal de motie op dinsdag 2 april in stemming brengen.

Begin februari maakte de NS de conceptdienstregeling voor 2025 bekend. Met daarin het bericht dat de directe treinverbinding van Enschede naar Schiphol eind dit jaar gaat verdwijnen. In plaats daarvan moeten reizigers uit Twente die naar Schiphol reizen, overstappen op Amersfoort Centraal. Ze hebben daarvoor precies twee minuten de tijd. Met een aantal zware vakantiekoffers betekent dat een hels karwei.

“Uiteraard is de verbinding met Schiphol belangrijk, niet alleen voor vliegreizigers, maar ook omdat men daar kan overstappen op de internationale treinen.”

Einddatum?

Er is nu een motie aangekondigd die de regering oproept om met de NS in gesprek te gaan over alternatieven. Mochten er geen alternatieven zijn, dan vraagt het CDA in de motie om duidelijkheid over de einddatum van deze maatregel.

231204 station hengelo openbaar vervoer 1 TWENTE
Lees ook
Hengelose gemeenteraad maakt vuist tegen schrappen NS-treinverbinding naar Schiphol: ‘Een dom voornemen’

De maatregel is namelijk een tijdelijke, zo laat de NS weten. Na de uitrol van nieuw materieel op dit traject moet de directe verbinding weer hersteld gaan worden. Dit zogeheten ‘Intercity Nieuwe Generatie-materieel' (ICNG) rijdt sinds vorig jaar april al op verschillende trajecten in Nederland.

icon_main_info_white_glyph

'Veel reacties’

De Hengelose wethouder Hanneke Steen spreekt namens de regio en de veertien Twentse gemeenten: “Nadat bekend werd dat de rechtstreekse trein zou worden geschrapt, hebben wij veel reacties gekregen van inwoners en bezoekers van Twente. Voor hen is deze directe verbinding tussen Twente en Amsterdam-Zuid en Schiphol belangrijk voor hun werk of studie. Denk bijvoorbeeld aan de universiteiten en hogescholen die nauw samenwerken. Zonder overstap van A naar B reizen, betekent dat je gewoon lekker kunt doorwerken in de trein. En uiteraard is de verbinding met de luchthaven Schiphol belangrijk, niet alleen voor vliegreizigers, maar ook omdat men daar kan overstappen op de internationale treinen naar het zuiden en westen van Europa.”

De 14 Twentse gemeenten, Twente Board en Young Twente Board stuurden eerder al een brief aan de NS om hun ongenoegen en zorg uit te spreken over het voorgenomen plan om de rechtstreekse treinverbinding tussen Twente en Amsterdam Zuid/Schiphol Airport te schrappen en zij zullen hierover samen met de provincie Overijssel nog met de NS in gesprek gaan.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.