Verkeer
Stuur appje
Zoek

Referendumcommissie in Enschede vastgesteld

Mensen Van Heekplein
Beeld: Ernst Bergboer

De Enschedese gemeenteraad heeft maandagavond een referendumcommissie vastgesteld. Dat is de commissie die ervoor moet zorgen dat referenda in de stad netjes en volgens de afspraken verlopen. Begin deze maand zette de gemeenteraad de deur naar zo’n volksraadpleging open.

De Enschedese referendumverordening werd begin maart met een meerderheid van één stem aangenomen door de gemeenteraad. De verordening was een stukje huisvlijt van PVV-voorman Hidde Heutink en daarmee een voorstel vanuit de gemeenteraad zelf. Publicatie ervan volgde snel (op 9 maart), net als de benoeming van de commissie die ervoor moet zorgen dat de verordening correct wordt uitgevoerd. Daarmee is Enschede klaar voor een eerste testvlucht.

Rutbeek-referendum?

Dat zou zomaar eens een volksraadpleging over de plannen voor een bungalowpark bij het Rutbeek kunnen worden. Actiegroep Behoud het Rutbeek buigt zich over de mogelijkheden voor een referendum over plannen voor de bouw van 250 vakantiehuisjes daar. Daartoe moet de belangenclub vijfhonderd handtekeningen verzamelen, en wel tien dagen voordat de gemeenteraad vergadert over de bouwplannen.

Referendum Het Rutbeek Pixabay
Lees ook
Mag Enschede naar de stembus voor Het Rutbeek? Beoogd vakantiepark is ultieme test voor gloednieuw referendum

De referendumcommissie toetst of het verzoek voldoet aan de eisen voor een referendum, waarna de verzoekers zes weken de tijd hebben om ruim 3.800 ondersteuningsverklaringen bij elkaar te sprokkelen (dat is drie procent van het aantal Enschedese kiesgerechtigden). De commissie besluit daarna of er een referendum komt, de gemeenteraad bepaalt alleen wanneer.

Uitslag niet bindend

Het heeft dus de nodige voeten in aarde voordat zo’n referendum er daadwerkelijk komt. Dat is niet zonder reden: die drempel is er, naast zorgvuldigheid, om ervoor te zorgen dat de stem van het volk gehoord wordt over onderwerpen die belangrijk zijn en breed leven. De uitslag van een referendum is niet bindend, maar het is wel een signaal aan de politiek, die uiteindelijk de knoop moet doorhakken.

Overigens schuilt er wel een addertje onder het gras als het gaat om dat eventuele Rutbeek-referendum. Het huidige bestemmingsplan biedt al de mogelijkheid om 290 huisjes te bouwen. Mocht de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan voor het Rutbeek met een referendum worden voorkomen, dan blijft het huidige van kracht.

Onafhankelijke referendumcommissie

De referendumcommissie in Enschede telt drie personen, die een onafhankelijke positie hebben ten opzichte van bestuur en politiek: drs. Suzan Mathijssen, prof. dr. René Torenvlied en mr. Wouter van de Wetering.

Hidde Heutink
Lees ook
Enschede zet de deur naar een referendum open

Mathijssen is directeur van de Rekenkamer Oost-Nederland, Torenvlied is bestuurskundige en leidde de recente onderzoekscommissie naar de Enschedese en Culemborgse vuurwerkrampen en Van de Wetering is plaatsvervangend rechter in Rotterdam en Den Haag.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.