Verkeer
Stuur appje
Zoek

De stal van de toekomst staat in Hoge Hexel

Willy Thijs 02
Willy Thijs in de stal waar straks de varkens komen
Beeld: RTV Oost / Vincent Moes

Hij is er maar wat trots op. Willy Tijs heeft zijn nieuwe, zelfbenoemde Stal van de toekomst gepresenteerd. De varkenshouder bouwde op zijn bedrijf in Hoge Hexel een nieuwe stal, met plek voor 1440 varkens. Het onderkomen is voorzien van de nieuwste technische snufjes. Lang verhaal kort: uit de mest wordt biogas gehaald, wat vervolgens wordt bewerkt zodat het als alternatief voor aardgas aan het gasnet geleverd wordt.

'De stal van de toekomst', zo noemt Tijs zijn nieuwe stal. De varkenshouder uit Haarle is al enkele jaren bezig om biogas te maken uit de mest van zijn varkens via een zogeheten monovergister. Dat werkt inmiddels en via een speciale installatie levert hij gas terug aan het gasnet. In zijn nieuwe stal zitten speciale mestkelders, waarin de mest via een buizensysteem wordt opgevangen en afgevoerd naar de opslagtank buiten de stal.

"Op deze manier reduceren we 75% aan uitstoot van onder andere methaan en ammoniak", vertelt Tijs. "Daarmee krijgen we een veel gezondere en frissere stal, wat voor zowel natuur, dier als mens een stuk beter is." De aanleg van deze stal is een logisch vervolg op de reeds functionerende biogasinstallatie op het erf, maar het blijft volgens de varkenshouder een grote investering die zich nog wel terug moet verdienen.

"Maar als wij op deze manier gas kunnen leveren, dan is dat alleen maar goed, lijkt mij. Zeker nu de gaskraan in Groningen dicht is, en we ook geen Russisch gas meer afnemen." Met deze volzinnen blijkt het met het ondernemerschap van Tijs wel goed te zitten. "Ja, onze familie... het zijn allemaal ondernemers, vooral in de varkenshouderij", zegt hij met een glimlach. "Het is echt mijn passie, dit bedrijf."

Dierenwelzijn

"We zitten met deze stal tussen de megastallen en de biologische boeren in. Ik denk dat we met deze stal zowel gezonde dieren hebben, als ook een goede prijs voor het uiteindelijke stukje vlees bij de supermarkt. Want hoewel de consumenten zich steeds bewuster worden van de afkomst van hun vlees, zijn ze naar mijn idee nog steeds niet bereid er een aantal euro's meer voor te betalen", zegt Tijs.

Willy Thijs 01
Varkenshouder Willy Tijs haalt biogas uit varkensmest
Beeld: RTV Oost / Vincent Moes

Door de mest om te zetten in biogas, verdient Tijs er ook nog een zakcentje aan. De mest die overblijft, verwerkt hij tot een product dat geëxporteerd wordt naar landen waar veel landbouwers zitten, om als grondstof te dienen voor de bodem daar. En het allerlaatste restje dat dan nog overblijft? Dat gebruiken de boeren in Hoge Hexel zelf voor hun eigen land. En daar is Tijs maar wat trots op.

Vanaf medio april komen de varkens in de stallen en is het nieuwe systeem operationeel.

Willy Thijs 03 vergister
De mono-mestvergister heeft plek voor 2400m3 mest
Beeld: RTV Oost / Vincent Moes
Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.