Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veilig naar de abortuskliniek in Enschede, met een buddy: 'Triest dat wij nodig zijn'

Mensen die om welke reden dan ook een abortus willen laten uitvoeren in Enschede, kunnen straks samen met een buddy naar de kliniek. De buddy’s dienen als menselijk schild tegen anti-abortusdemonstranten die regelmatig op een intimiderende manier actievoeren rondom klinieken.

"Ons onofficiële motto is: 'Wat triest dat wij nodig zijn'. Helaas kan niet iedereen een familielid of vriend meenemen naar de kliniek. Dat kan om religieuze redenen zijn of omdat iemand het überhaupt moeilijk vindt om het te bespreken”, vertelt Djoeke Geerding, voorzitter van Stichting Samen naar de Kliniek en oprichter van de abortusbuddy’s.

Intimidatie

Ongewenst zwangere personen worden volgens Samen naar de Kliniek steeds vaker geconfronteerd met, zoals zij dat noemen, intimidanten. “Deze mensen spreken bezoekers van een kliniek persoonlijk aan om ze te vertellen dat ze iets niet mogen doen. Ze roepen dingen als 'moord' en verspreiden veel nepinformatie”, aldus Geerding.

Emmastraat Medisch Centrum Google Maps
Lees ook
Onvrede bij abortuskliniek Enschede over bufferzone: "Afstand niet ver genoeg"

De stichting is opgericht in 2021. Voor die tijd viel het abortusbuddyproject onder ‘De Bovengrondse’, een feministisch platform dat niet meer bestaat. Om het project te blijven faciliteren hebben drie vrijwilligers een stichting in het leven geroepen. Inmiddels zit Samen naar de Kliniek in acht steden, waaronder Amsterdam, Den Haag en Zwolle. Enschede moet daar nu aan toegevoegd worden. "Het is niet een direct verzoek geweest om in Enschede te komen, we willen gewoon graag in elke stad waar een kliniek zit de mogelijkheid tot een buddy bieden."

Buddy worden?

Iedereen die buddy wil worden in Enschede kan zich melden bij Samen naar de Kliniek. Er wordt niet gezocht naar een bepaald type persoon, bij de selectieprocedure wordt vooral gelet op motivatie. "Het moet passen, wil iemand een vrouw als buddy dan krijgt diegene een vrouw. Als er de wens is voor een vrijwilliger met een auto, dan proberen we dat te regelen. Tot nu toe hebben we altijd een match gevonden.”

De buddy’s worden getraind op het omgaan met kwetsbare doelgroepen. De-escalatie en empathie zijn focuspunten tijdens de cursussen. Het begeleidingstraject wordt helder afgebakend. Een duidelijke afspraak is dat de buddy’s de gegevens wissen van de persoon die ze hebben bijgestaan. En, als het proces gaandeweg overgaat op vermeende psychische hulpverlening, dan wordt er een verwijzing gemaakt naar andere hulp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.