Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Onvrede bij abortuskliniek Enschede over bufferzone: "Afstand niet ver genoeg"

Emmastraat Medisch Centrum Google Maps
De abortuskliniek aan de Emmastraat in Enschede
Beeld: Google Maps

De abortuskliniek in Enschede is niet tevreden met de huidige maatregelen rondom anti-abortusdemonstraties bij de kliniek. Hoewel de gemeente in november aankondigde een zogenoemde 'bufferzone' in te stellen om demonstranten meer op afstand te houden, kunnen vrouwen die abortus willen plegen alsnog niet veilig naar binnen, stelt de kliniek.

Vijf tot zeven meter

De komst van een bufferzone werd afgelopen najaar aangekondigd. De zone moet vooral voorkomen dat vrouwen fysiek gehinderd of geïntimideerd worden als zij de abortuskliniek bezoeken.

Bij de abortuskliniek aan de Emmastraat in Enschede zijn ze met de huidige bufferzone bepaald niet tevreden. "De afstand die demonstranten nu moeten houden is gemiddeld vijf tot zeven meter, wat niet ver genoeg is om vrijuit de kliniek te kunnen betreden", zegt Margreet Jansen, directeur van de abortuskliniek tegen RTV Oost. "Het gedrag van de demonstranten is hinderlijk, intimiderend en onnodig."

De minimale afstand van een bufferzone zou in Enschede minimaal tien meter moeten zijn, zegt een woordvoerder van de gemeente. "We zijn ons er niet van bewust dat de regel van tien meter afstand onvoldoende nageleefd wordt. We vinden dit een belangrijk signaal vanuit de kliniek en gaan dit zowel onderling als samen met de kliniek bespreken."

icon_main_info_white_glyph

Aantal demonstraties

Conservatief-religieuze demonstranten staan gemiddeld zo'n 25 dagen per jaar zichtbaar (met borden) en hoorbaar voor de kliniek te demonstreren tegen het plegen van abortus. "Al deze veelal jonge vrouwen hebben een moeilijke weg bewandeld en willen ongestoord en anoniem een kliniek kunnen bezoeken", aldus directeur Margreet Jansen.

Dertig meter

In Zwolle geldt er rondom de abortuskliniek een bufferzone van zo'n dertig meter, wat betekent dat demonstranten op verdere afstand van de kliniek staan. De kliniek in Enschede pleit voor een veel grotere bufferzone: van 150 meter of meer. "Dat zou ruim voldoende kunnen zijn om demonstranten uit de buurt van de kliniek te houden en doet tevens recht aan de plaatselijke omstandigheden", aldus Jansen.

De vraag is of zo'n grote afstand realistisch is; de gemeente heeft zich immers te houden aan het demonstratierecht. "En dat betekent dat als je ergens tegen demonstreert, je ook op die plek moet kunnen demonstreren", zei voormalig waarnemend burgemeester Theo Bovens eerder.

Twaalf demonstraties

Voor 2022 zijn er bij de abortuskliniek in Enschede tot nog toe twaalf demonstraties aangekondigd. "Dat betekent dat demonstranten dus bijna elke twee weken zich opstellen bij de abortuskliniek en ongevraagd kenbaar maken wat hun overtuiging is", zegt Jansen.

De gemeente Enschede erkent desgevraagd dat er verbeterpunten zijn. "Het moest de bedoeling zijn dat de betrokken partijen - de kliniek, de demonstranten en de gemeente - altijd onderling met elkaar in overleg zijn over deze kwesties. Op dit moment gaat daar duidelijk iets niet helemaal goed."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.