Enschede
Video

Dag van de Mantelzorg: ‘Mantelzorg is niet alleen zorgen, maar ook zorgen maken om’

Zorgen voor een ander. Dat is eigenlijk vanzelfsprekend. Maar mantelzorg gaat vaak nog een stapje verder en vraagt veel van de mensen die het doen. Daarom is het vandaag de Dag van de Mantelzorg, om mensen voor hun dagelijkse inzet te bedanken. Kevin Prijs is zo’n mantelzorger en zorgde lang voor zijn zusje. Inmiddels helpt hij andere mantelzorgers.

Impact

In Twente is een op de vijf jongeren en een op de drie ouderen mantelzorger. Al deze hulpverleners hebben soms zelf hulp en steun nodig en willen gehoord worden. Juist hiervoor werd de Dag van de Mantelzorg in het leven geroepen. Kevin Prijs was 16 toen hij begon voor zijn zusje te zorgen. “Jij wordt automatisch mantelzorger. Toen was ik niet bekend met het begrip”, aldus Kevin. Zijn zusje, toen 13, zat met vrij serieus ondergewicht. Het hele gezin had ineens te maken met een nieuwe situatie. “Je levert automatisch tijd in”, beschrijft Kevin de situatie. “Het werd natuurlijk nooit aan mij gevraagd. Maar er zijn wel momenten waarin je geen zin hebt en dan voel je je alleen, omdat de mensen om je heen het niet altijd begrijpen. Mantelzorg is niet alleen zorgen, maar ook zorgen maken om.”

icon_main_quote_red_glyph

Het is gewoon fijn om lotgenoten te hebben.”

Kevin Prijs

“Je bent gewoon ouder, dochter, partner…”

Zijn collega Janet Huisman herkent het verhaal van Kevin. “In het begin rollen mensen erin. Zonder dat ze het weten. Je bent gewoon ouder, dochter of partner en dan doe je het gewoon”, vertelt zij. Janet coördineert mantelzorgers bij Stichting Fundament in Losser. Zij begeleidt en coördineert mantelzorgers en probeert vragen te beantwoorden of problemen op te lossen: “Mensen merken niet wat voor een impact het heeft op hun leven. Sommigen maken zelfs andere keuzes in verband met hun werk of studie, zodat ze thuis kunnen blijven.”

Ervaring delen

Kevin is inmiddels 25 jaar en het gaat weer goed met zijn zusje. De tijd als mantelzorger zal hij nooit vergeten. Een van de redenen waarom hij inmiddels stage loopt bij Stichting Fundament. Hij is blij dat hij anderen met zijn ervaringen kan helpen. “Ik ben ervan overtuigd dat, als ik er bekend mee was geweest, ik gebruik van die hulp had gemaakt. Het is gewoon fijn om lotgenoten te hebben.”

Als ervaringsmaatje probeert hij kinderen en jongeren te leren hoe ze om moeten gaan met bepaalde situaties. “Herkenning en erkenning zijn heel belangrijk”, voegt Janet toe.

icon_main_info_white_glyph

Mantelzorg...

...betekent als iemand voor iemand in de naaste omgeving zorgt die een beperking, psychische ziekte of een handicap heeft en dat meer dan 8 uur per week, langer dan drie maanden doet. “Mantelzorg is meer dan alleen aankleden, wassen en boodschappen doen. Je bent er continu mee bezig”, legt Janet uit.

Janet Huisman Kevin Prijs Ernst Bergboer
Collega's Janet Huisman en Kevin Prijs. © Ernst Bergboer

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via info@1twente.nl of bel (053) 432 75 27.